Danas je Velika subota – uspomena na pogreb Isusa Hrista

Srpska pravoslavna crkva i njeni vjernici sutra obilježavaju Veliku subotu, ili Strasnu subotu, koja predstavlja posljednji dan žalosti u nedjelji stradanja Isusa Hrista.

Poslije raspeća, stradanja i smrti na Golgoti, Veliku subotu Isus Hristos proveo je u Hadu. U hrišćanstvu ovo je dan žalosti.

Velika subota posvećena je uspomeni na pogreb Isusa Hrista i njegov silazak u Ad.

Dio je Strasne sedmice i uvod u Vaskršnje praznike. Na ovaj dan došao je kraj starom vijeku, i otpočeo novi vijek u kome se svetkuje dan Njegovog Vaskrsenja. Veliku subotu vjernici obilježavaju u molitvi i tišini.

Svake godine na Veliku subotu, na dan između golgotskog Raspeća na Veliki petak i Vaskrsa Sina Božjeg u nedjelju, u Jerusalimu na zemlju sa neba silazi Blagodatni oganj.

Već duže od 12 vijekova, jerusalimski patrijarh uznosi ugašeno kandilo koje se samo pali i taj oganj prenosi na svijeće okupljenih vjernika, a oni dalje svojim bližnjima i u svoje hramove.

U kućama, završavaju se neophodni poslovi vezani za doček velikog praznika.

Sprema se i čisti kuća, priprema odjeća, ko nije obojio jaja i to će ujutru završiti, prije izlaska sunca. U pojedinim dijelovima zemlje mijesi se kolač vaskršnjak.

I dalje se strogo posti, na vodi. Propisano je suhojedenje, odnosno ne jede se kuvana hrana. Ne radi se u polju, niti ručni radovi.

 

 

Ostavite komentar: