Danas je Sveti Trifun: Iskažite ljubav bližnjima, a od vremena zavisi da li će godina biti rodna

Srpska pravoslavna crkva i njeni vjernici danas slave Svetog Trifuna, koji se smatra zaštitnikom vinograda, čuvarem usijeva od nepogoda i štetočina, ali i zaštitnikom iskrene ljubavi svih hrišćana.

Običaji

Običaj je, zato, da se na ovaj dan iskazuje ljubav nekim gestom onoj osobi do koje nam je u životu stalo. Ako planirate da dan posvetite voljenoj osobi odnosno partneru, bilo bi idealno da ga obilježite uz neko vino i tako ujedno proslavite našeg zaštitnika vina i vinograda.

Vjeruje se i da Sveti Trifun na svoj praznik pobode u zemlju ugarak i od tog dana snijeg počne da se topi. Po nekih shvatanjima ovim danom počinje proljeće, priroda počinje da se budi, kao i ljubav kod ljudi.

U narodu je za Trivundan vezano mnoštvo raznih običaja i vjerovanja. Ako na Svetog Trifuna pada kiša, rodiće šljiva. Ako padne snijeg, godina će biti kišna i rodna, a ako je vedro, godina će biti sušna.

Sveti Trifun u svom životu bavio se čuvanjem gusaka, ali pošto je bio odan Hristovoj vjeri, Bog ga je obdario darom čudotvorstva, te je svojim molitvama liječio mnoge bolesnike od raznih bolesti.

Predanje

Po predanju ovaj svetac, je između ostalih iscijelio i Gordu, ćerku rimskog cara Gordijana, koja je patila od neke teške duševne bolesti, koju nijedan ljekar nije mogao da izliječi.

Car ga je zbog toga bogato nagradio, ali on je sve svoje darove razdelio siromasima. Za vrijeme rimskog cara Decija, Trifun je pretrpio strašno mučenje i na kraju umro.

Vjeruje se da Sveti Trifun štiti lozu od grada i štetočina i da tog dana treba da otpočne rezidba jer kreću voćni sokovi. U nekim krajevima se vezuje za zaštitu od glodara pa postoji običaj otvaranja ormara preko noći.

 

 

Ostavite komentar: