Danas je Sveta Velikomučenica Еkaterina: Vjeruje se da trebate uraditi jednu stvar

07.12.2023. | 07:44

Srpska pravoslavna crkva i njeni vjernici danas obilježavaju dan posvećen Svetoj velikomučenici Ekaterini.

Sveta Velikomučenica Ekaterina Aleksandrijska živjela je od 287. do 305. godine i ranohrišćanska je mučenica i svetiteljka. Rođena je u Aleksandriji. Prema predanju, u jednoj svojoj viziji Isus Hristos joj je darovao prsten, što je ona protumačila kao znak da svoj život treba da posveti Bogu.

Bila je vrlo obrazovana, i veoma je dobro poznavala grčku filozofiju, medicinu, retoriku i logiku. Prema predanju, car Maksencije je jednom prilikom pozvao 50 mudraca i organizovao raspravu u kojoj bi se raspravljalo o vjeri.

U toj raspravi Ekaterina je odnijela pobjedu, a car Maksencije je kao kaznu naredio da se svih 50 mudraca spale. Pred smrt, na Ekaterininu molbu, ovi mudraci su primili hrišćanstvo i ispovijedili se.

Ekaterina je bila uhvaćena, mučena i pogubljena u svojoj 18. godini 24. novembra 305. godine. Po predanju, pri njenom pogubljenju, iz njenog tijela poteklo je tada mlijeko umjesto krvi. Njene mošti čuvaju se na Sinaju.

Manastiru Svete Katerine srpski kraljevi iz loze Nemanjića – Dragutin i Milutin darivali su brojne poklone koji se čuvaju u manastirskoj biblioteci, piše Espresso.

Srbi vjeruju da se ovoj svetiteljki moli onaj ko želi da upozna ljubav svog života. Potrebno je moliti se svake večeri tokom 40 dana i želja će biti uslišena.

Oznake: Vjernici