Danas je Duhovski ponedjeljak: Ispoštujte ovaj običaj za sreću i blagostanje

Srpska pravoslavna crkva i njeni vjernici tri dana praznuju dan Silaska Duha Svetoga na apostole. To najbolje pokazuje koliko je ovaj praznik, u narodu nazvan Duhovi ili Trojice, rođendan Hristove crkve, važan i poštovan. Danas je Duhovski ponedjeljak.

Silaskom Duha Svetoga na apostole otkrivena je tajna Boga kao Svetog Trojstva – Oca, Sina i Svetoga Duha. Zato su tri Božja lica u narodu poznata kao Trojice. Danas je Duhovski odnosno Trojički ponedjeljak, u crkvenom kalendaru obilježen crvenim slovom, kao i sutrašnji Trojički utorak.

Crkveno praznovanje nastavlja se čitave sedmice, tokom koje se nijedan dan ne posti, jer je ovo takozvana trapava nedjelja.

Potom slijedi Petrovski post, ove godine od 12.juna.

Trojički ponedjeljak dobar je dan za početak poslova. Ne radi se jedino po njivama koje su blizu vode. Djeci se brani kupanje u rijekama, čak se izbjegava prelaženje mostova.

I kod ovog praznika postoje razna narodna verovanja.

Naime, veruje se da će one devojke koje se umiju vodom, u kojoj je stajalo cveće od kojeg se pletu venčići, preko cele godine imaće čisto i belo lice.

Dok muškarci koje devojke budu darivale venčićem, prema narodnom verovanju, godinu će završiti kao mladoženje.

Na Duhovski ponedeljak u kući nikako ne sme da se obavljaju teži poslovi, kao ni raditi nešto sa iglom.

Običaj je da se na Duhovski ponedjeljak ukućani sjete preminulih u toj godini i prirede im simboličnu trpezu kako bi sačuvali dom od zlih sila!

Bijeli dani, bez posta, koji padaju u sedmicu po Duhovima su zavjetni dani u mnogim selima.

Organizuju se litije, a svaka kuća prima goste iz drugih mjesta.

Ostavite komentar: