Dan pobjede nad fašizmom: “Besmrtni puk” ponovo marširao Trebinjem

Ulicama Trebinja danas je prošao marš “Besmrtnog puka” povodom Dana pobjede nad fašizmom, a u njemu su bili i predstavnici ruske Ambasade koji su istakli da se Ruska Federacija zalaže da se užasi i strahote fašizma i nacizma nikada ne ponove.

Učesnici marša položili su cvijeće na spomenike Braniocima i Oslobodiocima Trebinja, te na spomenik palim borcima u borbi protiv fašizma.

Zamjenik gradonačelnika Trebinja Dražen Bošković rekao je da obilježavanje 9. maja predstavlja sjećanje na sve žrtve fašističkog terora, ali i opomenu da na svakom koraku vrebaju opasnosti i izazovi koji prijete da naruše mir i stabilnost u cijelom svijetu.

“Važno je da pošaljemo snažnu poruku da jedino mir može doprinijeti napretku, rastu i razvoju, a sve nasuprot toga može probuditi opasne duhove prošlosti i postati prijetnja koja bi mogla uzrokovati nesagledive posljedice za cijelo čovječanstvo”, rekao je Bošković.

Prvi sekretar Ambasade Rusije u BiH i šef grupe za naučnu, kulturnu i obrazovnu saradnju Jurij Pičugin istakao je da Ruska Federacija obilježava ovaj značajan datum već 78 godina.

“Odajemo danas priznanje onima koji su dali život za slom neprijatelja. Ne smijemo dopustiti da se nešto slično ponovi. Ruska Federacija se zalaže za to da se užasi i strahote fašizma i nacizma ne ponove nikad”, rekao je Pičugin.

Organizatori marša “Besmrtnog puka” u Trebinju su Gradska uprava, moto-grupa “Noćni vukovi Republika Srpska” i Subnor Trebinje.

Dan pobjede nad fašizmom obilježava se 9. maja u znak sjećanja na datum kad je kapitulirala NJemačka u Drugom svjetskom ratu.

Ostavite komentar: