Daleko od očekivanog: Samo 25 odsto starijih od 60 godina potpuno vakcinisano protiv virusa

Broj novozaraženih virusom SARS-CoV-2 u Federaciji Bosne i Hercegovine nastavlja rasti, a osobe starije od 60 godina i osobe sa komorbiditetima i dalje su najugroženije.

Podaci govore da je u Federaciji BiH čak 86 odsto umrlih osoba od Covid-19 bilo starije od 60 godina. To najjasnije govori o važnosti vakcinacije osoba starije populacije, upozoravaju iz Zavoda za javno zdravstvo FBiH.

Vakcinacija protiv Covid–19 je pouzdana i učinkovita mjera koja štiti od teških oblika bolesti, hospitalizacija i smrtnih ishoda. No, trenutni podaci o vakcinaciji ZZJZ FBiH pokazuju da je samo 36 odsto osoba starijih od 60 godina imunizovano prvom dozom, a potpuno tek 25 posto.

Jedan od razloga za neodlučnost prema vakcini protiv Covid-19 jesu i sigurnosna pitanja vezana uz rijetke nuspojave, kao što je stvaranje krvnih ugrušaka. To je vrlo rijetka neželjena reakcija nakon vakcinisanja protiv Covid-19, koja je učestalija kod mlađih osoba.ž

S druge strane, podaci ukazuju na učestalu pojavu krvnih ugrušaka kod osoba oboljelih od Covid-19, te da je više od petine hospitalizovanih pacijenata imalo krvne ugruške.

Korist vakcinacije značajno nadmašuje potencijalne rizike. Podaci pokazuju da su sve vakcine protiv Covid-19 vrlo učinkovite protiv teških oblika bolesti koji zahtijevaju hospitalizaciju.

Zavod za javno zdravstvo Federacije Bosne i Hercegovine poziva osobe starije od 60 da se što prije odazovu na vakcinaciju i time zaštite svoje zdravlje i život.

Ostavite komentar: