Da vam Bog čuva porodicu! Vjernici slave Svetog apostola Tadeja, a običaji nalažu da uradite ovo

Srpska pravoslavna crkva i njeni vjernici danas slave Svetog apostola Tadeja.

Jedan od Sedamdesetorice, a ne onaj Tadej, koji bješe jedan od Dvanaestorice apostola. Sveti Tadej je prvo vidio i čuo Jovana Krstitelja, i primio krštenje od njega, a potom je vidio Isusa Hrista.

Gospod ga je uvrstio u sedamdeset manjih apostola. Poslije slavnog svog vaskrsenja i vaznesenja Gospod je poslao Tadeja u Edesu, rodno mjesto Tadejevo, a prema svome obećanju knezu Avgaru, koga je ovome Gospod dao onda kada mu je poslao ubrus sa likom Svojim.

Cjelivanjem toga ubrusa Avgar je bio izliječen od kuge, ali ne sasvim. Malo kuge mu je bilo ostalo još na licu. Kada se sv. Tadej javio Avgaru, on ga je primio sa velikom radošću.

Apostol Hristov ga je poučio vjeri istinitoj, a potom ga krstio. Kada je kršteni Avgar izlazio iz vode spade i ostatak kuge s njega i u potpunosti je ozdravio. Proslavivši Boga, knez Avgar je hteo da i njegov narod spozna Boga i da Ga proslavi.

Knez je tada sazvao sve građane Edese pred apostola svetog Tadeja, da čuju propovijed o Hristu. Čuvši riječi apostolske i vidjevši čudesno iscjeljenog kneza, ljudi su odbacili idole i nečisto življenje, primili su vjeru Hristovu i krstili se.

Običaji nalažu da bi na ovaj dan valjalo otići u crkvu i pomoliti se za zdravlje svojih bližnjih. Narodna predanja nalažu da će nam Bog sačuvati porodicu od bolesti, nesreća i zla ako mu se obratimo iskreno i čistom molitvom, piše ATV.

Ostavite komentar: