“Da se nikada ne zaboravi, da se nikada ne ponovi”: Obilježeno 25 godina od progona Srba iz Drvara

Srbi iz Drvara danas su obilježili 25 godina od progona cjelokupnog srpskog stanovništva u napadu hrvatskih snaga.

Drvar su 13. septembra 1995. godine napali pripadnici Hrvatskog vijeća odbrane i protjerali kompletno srpsko stanovništvo. Kod spomenika poginulim borcima u proteklom ratu danas je služen parastos.

Predsjednik Boračke organizacije Istočni Drvar i Drvar Miladin Bajić rekao je da je ovaj grad tokom posljednjeg rata imao više od 300 poginulih i 1.260 ranjenih, od kojih je 600 teško.

Načelnik opštine Drvar Dušica Runić rekla je Srni da je 13. septembar dan kada Drvarčani odaju počast svima onima koji su svoj život dali za otadžbinu. Ona je istakla da se svaki Drvarčanin, gdje god da se nalazi, prisjeća 13. septembra 1995. godine, kada je pao Drvar.

“Srbija je te nesrećne 1995. godine pružila ruku Drvaru, a tako je i danas. Uz nesebičnu pomoć Srbije i Republike Srpske opstajemo u Drvaru i gradimo zajedno naš Drvar”, poručila je Runićeva.

Protonamjesnik Zoran Milovac rekao je Srni da je današnji dan za sve Drvarčane tužan.

“Danas je tužan dan za sve koji su izgubili najmilije u proteklom ratu, ali istovremeno smo ponosni na ovaj datum kada se proslavljaju Jasenovački mučenici i Sabor Srba svetitelja”, rekao je Milovac.

Vijence su na spomenik položile delegacije opštine Drvar, Boračke organizacije Istočni Drvar i Drvar, te delegacija Saveza nezavisnih socijaldemokrata. Sjećanje na ovaj dan obilježava se pod sloganom “Da se nikada ne zaboravi, da se nikada ne ponovi”. Od predratnih 17.000 stanovnika danas u Drvaru, prema popisu, živi nešto više od 7.000 većinskog srpskog stanovništva.

Ostavite komentar: