Da li je moguće pokupiti koronavirus sa novčanica?

Ne postoji značajan rizik da se oboli od novog virusa korona korišćenjem papirnih i metalnih evro novčanica, saopštila je Evropska centralna banka.

To je, kako se navodi, utvrđeno laboratorijskim ispitivanjem koje je pokazalo da je virus preživio mnogo duže na drugim površinama.

Gotovinski novac i dalje se koristi u 19 zemalja evrozone. Međutim, brojne radnje i prodavnice traže od kupaca da se prebace na beskontaktno plać́anje kako bi se izbjeglo rukovanje novčanicama i mogući kontakt s inficiranom osobom.

Član izvršnog odbora ECB Fabio Paneta rekao je da je ispitivanje u laboratoriji pokazalo da je stopa preživljavanja virusa 10 do 100 puta veća na nerđajućim površinama, poput kvaka na vratima, nego na novčanicama.

– Druge analize pokazale su da se virus mnogo teže prenosi preko poroznih površina, poput pamučnih ili papirnih, nego sa glatkih površina kao što je plastika – naveo je Paneta i dodao da su evro novčanice štampane na papiru od pamučnih vlakana koji ih čini otpornim na habanje.

Paneta je zaključio i da novčanice ne predstavljaju rizik od infekcije u poređenju sa drugim vrstama površine, sa kojima svakodnevno ljudi dolaze u kontakt.

Više od 340 miliona stanovnika Evrope koristi evro, a gotovina je dominantan način plaćanjanja i posebno je popularan u Njemačkoj, Francuskoj i Španiji, saopštio je ECB, a prenosi RTRS.

 Ostavite komentar: