Da li će školski čas biti produžen?

Da li je padom broja novozaraženih virusom korona povoljnija epidemiološka situacija i da li su prve dobre vijesti znak da je vrijeme da se svakodnevni život vrati u redovni tok? Ovo se na prvom mjestu pitaju roditelji, pa i nastavnici, koji kažu da jedva čekaju da se školski časovi vrate na trajanje od 45 minuta.

Mnogi roditelji osnovaca i srednjoškolaca ističu da su njihova djeca nakon školskog časa od 20 minuta većinu dilema u vezi sa novim lekcijama donosila kući. To je za njih, ističu, značilo još jednu lopticu u žongliranju redovnih obaveza.

Da 20 minuta za usvajanje novih znanja nije dovoljno, priznaju i prosvjetni radnici. Ljuban Bajić, predsjednik Aktiva direktora srednjih škola regije Banja Luka, kaže da svake sedmice srednje škole banjalučke regije dostavljaju podatke o broju učenika i nastavnika u izolaciji. Stanje je, ističe, odlično, ali odluku o trajanju časova ne donose škole.

– I direktori, i nastavnici, i roditelji jedva čekaju da krenemo sa normalnim časovima. Postalo je već i zamorno nastavnicima. Kratka je nastava od 20 minuta. Јeste da su stručni predmeti uglavnom u blok času, ali ipak nedovoljno da se savlada kompletno gradivo u potpunosti – dodaje Bajić za RTRS.
Odluku o vraćanju u redovne tokove pozdravili bi i direktori osnovnih škola koji za one koji o tome odlučuju imaju prijedlog.

– Ako bi se stvorili uslovi, mislim da je potrebno nastavu povećavati sa 20 na 30, 35, 45 minuta. To treba postepeno raditi, jer su i djeca godinu dana u nekom posebnom režimu – poručuje Milorad Nadeždin iz Aktiva direktora osnovnih škola regije Hercegovina.

Odluka o eventuelnom vraćanju školskih časova na 45 minuta donosi se na preporuku Instituta za javno zdravstvo. O ovoj temi, iz Instituta nisu željeli da detaljišu, jer krajnju riječ treba da kaže Republički štab za vanredne situacije.

– U februaru sigurno ne možemo očekivati da će doći do produženja trajanja školskih časova, a sljedeće razmatranje će se raditi u aprilu – ističe ministarka prosvjete i kulture Republike Srpske Natalija Trivić.

Јedini razlog skraćivanja trajanja časova jeste potreba za održavanjem distance u učionicama. Kada bi se časovi produžili, sada podijeljena odjeljenja ponovo bi se našla u istim učionicama. Epidemiološki brojevi, priznaje Trivićeva, jesu povoljniji nego ranije, ali pitanje je treba li se već sada upuštati u takav rizik.

 

 

Ostavite komentar: