Da bude 400 KM po toni: Kresojević predao inicijativu za ograničavanje cijene peleta

Gradski menadžer Bojan Kresojević predao je danas Vladi Republike Srpske i Ministarstvu trgovine i turizma Republike Srpske inicijativu za donošenje uredbe o ograničavanju cijene peleta na 400 KM po toni, saopšteno je iz Gradske uprave.

“S obzirom na to da Ministarstvo poljoprivrede, šumarstava i vodoprivrede Republike Srpske, Privredna komora Republike Srpske i Šume Republike Srpske nisu htjeli da učestvuju u pripremi ove uredbe, zajedno sa saradnicima u Gradskoj upravi pripremio sam i predložio uredbu od nacionalnog interesa za građane Republike Srpske”, poručio je Kresojević.

Donošenjem ove uredbe, kako je istakao – biće omogućeno da građani Republike Srpske nabave pelet po pristojnoj cijeni i da se očuva energetska bezbjednost građana s jedne i s druge stane biće spriječen organizovan prelazak sa peleta, kao energenta za grijanje, na električnu energiju.

“Izuzetno je važno donijeti ovakvu uredbu jer ukoliko se ne donese – ekstra profit ostvaruju pojedinici na račun državnih šuma, a s druge strane biće povećana potrošnja električne enrgije i smanjen izvoz, od čega dobit treba da ostvari Elektroprivreda odnosno Vlada Republike Srpska i njeni građani kao većinski vlasnik”, kazao je Kresojević.

Istovremeno, kako je naveo – poštom je upućena inicijativa Savjetu ministara BiH za donošenju odluke o regulaciji izvoza umjesto postojeće odluke o zabrani, prema kojoj bi bio omogućen izvoz jedne tone peleta tek nakon što se dvije prodaju na domaćem tržištu.

Ostavite komentar: