Cvijanovićeva istakla: Zadovoljavajući obuhvat djece predškolskim obrazovanjem

Procenat obuhvata djece predškolskim obrazovanjem i vaspitanjem u Republici Srpskoj iznosi 28 odsto, što je zadovoljavajuće, a Strategijom razvoja za ovu oblast predviđeno je da do 2022. godine obuhvat bude 30 odsto, rekla je danas pomoćnik ministra za predškolsko i osnovno vaspitanje i obrazovanje u Ministarstvu prosvjete i kulture Nataša Cvijanović.

“Nedostaje oko dva odsto da bismo ostvarili taj strateški cilj, ali posmatrajući Republiku Srpsku u odnosu na ostale zemlje u regionu nažalost smo pri dnu ljestvice tako da ima dosta prostora za djelovanje i da se unaprijedi cjelokupni sistem”, rekla je Cvijanovićeva, nakon tematske sjednice Predsjedništva Saveza opština i gradova održane u Prnjavoru, na kojoj se na inicijativu opštine Vukosavlje raspravljalo o pitanjima predškolskog vaspitanja i obrazovanja.

Ona je napomenula da je jedna od aktuelnih tema o kojoj je razgovarano i unapređenje položaja radnika u predškolskim ustanovama.

“Zaposleni u ovim ustanovama u LJubinju, Bileći, Banjaluci, Mrkonjić Gradu nemaju ujednačene plate, a svi rade isti posao zbog čega su danas na sjednici bili i predstavnici sindikata, Društva vaspitača saradnika predškolskih ustanova, predsjednik Aktiva direktora predškolskih ustanova. Upravo je ovo bila prilika da se otvore ovakva pitanja, da se o njima raspravlja”, navela je Cvijanovićeva.

Cvijanovićeva je dodala da je predstavljena i analiza koju je uradilo Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske o obuhvatu djece predškolskim vaspitanjem i obrazovanjem u Srpskoj, kao i po jedinicama lokalne samouprave.

“Radili smo analizu koja se odnosi na budžetiranje, odnosno izdvojene budžete za oblast predškolskog vaspitanja i obrazovanja u kojoj smo došli do podatka da razvijenost opštine nije proporcionalno vezana za izdvajanja za predškolsko obrazovanje. Imamo situacije da neke opštine koje nisu razvijene izdvajaju veći procenat od opština koje su izrazito razvijene”, pojasnila je Cvijanovićeva.

Ona kaže da u skladu sa ovim pokazateljima postoji mogućnost restruktuiranja budžeta lokalnih zajednica, te da je za ukazivanje na značaj predškolskog obrazovanja i vaspitanja potrebna i medijska promocija.

Šef Odsjeka za opštu upravu opštine Vukosavlje Bojan Popović kaže da je ova lokalna zajednica dala inicijativu na izmjenu Zakona o predškolskom vaspitanju i obrazovanju u dijelu finansiranja rada predškolskih ustanova čiji je osnivač jedinica lokalne samouprave.

“Naša inicijativa se odnosi na to da se 50 odsto sredstava za rad predškolskih ustanova obezbjeđuje u budžetu Republike Srpske, a preostalih 50 odsto u budžetu jedinica lokalne samouprave”, pojasnio je Popović.

Sastanku je prisustvovao i načelnik opštine Prnjavor Darko Tomaš koji je rekao da Prnjavor, imajući u vidu stanje u drugim lokalnim zajednicama, ima pravo da bude zadovoljan kvalitetom nastavnog procesa u predškolskim ustanovama i visinom ličnih primanja zaposlenih radnika, ali ne i obuhvatom djece ovim stepenom obrazovanja.

“U Prnjavoru je obuhvat djece u vrtićima oko 22 odsto, a prema ukupnom broju rođene djece koja trenutno mogu biti u obuhvatu vrtića u odnosu na ostale lokalne zajednice smo na desetom mjestu”, rekao je Tomaš.

On je istakao da su usluge vrtića “Naša radost” u Prnjavoru na zavidnom nivou, a da opština u narednom periodu ima u planu da finansijski pomogne i rad privatnih vrtića.

Ostavite komentar: