Čuvala je hrišćansku vjeru: SPC i vjernici danas slave Svetu Matronu

09.04.2024. | 08:59

Danas je sveta mučenica Matrona Solunska, vjernica koja je slavila Gospoda i čuvala hrišćansku vjeru. Srpska pravoslavna crkva obilježava dan posvećen svetoj mučenici.

Kao djevojka služila je u kući jednog Jevrejina u Solunu, gdje je bila maltretirana zbog svoje vjere u Isusa Hrista. Žena Jevrejina kog je služila tjerala ju je da odbaci svoja vjerska ubjeđenja i da krene da posjećuje sinagogu, ali Matrona je ćutala i potajno se i dalje molila Hristu.

Kada je žena Jevrejina saznala da Matrona ne odustaje i da i dalje ide u crkvu, strašno se razljutila. To je bio razlog što je istukla Matronu i zatvorila u jednu mračnu odaju, a nakon svega ju je i vezala. Po predanju, našli su je odvezanu Božijom voljom i u trenutku kad se molila Gospodu. Nastavili su da je muče i ponovo zatvorili i izgladnjivali. Kada se Matrona upokojila u Gospodu, gazdarica je baci sa visine svoje kuće.

Tada su hrišćani uzeli tijelo mučenice i sahranili je časno. Episkop Aleksandar saznavši za muke koje je prošla, podiže crkvu na njenom grobu i položi tu mošti.

Zahvaljujući njoj, mnogi ljudi su izliječeni od različitih bolesti. Dolazili su joj prvo iz njenog rodnog sela Sebino, a zatim i iz okolnih mjesta. Postoje svjedočenja da je uspjela da izliječi i nepokretne.

Jevrejku koja je mučila prepodobnu Matronu stigla je pravdedna kazna: na istom mjestu gdje je bacila Matronino telo, spotakla se, pala i preminula, piše Magazin Novosti.