Crveni krst RS: Za psihosocijalnu podršku građanima otvorene tri telefonske linije

Crveni krst Republike Srpske je, u okviru aktivnosti koje se odnose na ublažavanje posljedica uzrokovanih pandemijom, uočio povećanu potrebu za brigu o psihosocijalnom stanju pojedinca i uspostavio tri telefonske linije za psihosocijalnu podršku stanovništvu Srpske, na kojima su angažovani volonteri i osoblje koji su prošli obuku i imaju dugogodišnje iskustvo u odgovoru ove organizacije na krizne situacije.

“Njihov zadatak neće biti da pružaju stručnu psihološku pomoć, nego isključivo prvu psihološku pomoć koja obuhvata humanu i praktičnu pomoć i podršku ljudima koje je pogodila pandemija virusa korona i to kroz razgovor, pružanje informacija o dostupnim uslugama, podsticanje socijalne uključenosti, podsticanje na zdrave radne i životne navike, na odmor i vrijeme za hobije, a po potrebi će pozivaoce upućivati na relevantne usluge koje su u nadležnosti drugih institucija”, saopšteno je iz Crvenog krsta Republike Srpske.

Iz ove organizacije ukazuju da je pandemija nametnula stanovništvu zadatak da se prilagodi novim životnim uslovima, kako u organizacijskom, tako i u psihološkom pogledu.

U saopštenju je navedeno da su dvije telefonske linije aktivne u sjedištu Crvenog krsta Republike Srpske na Palama, a jedna u Gradskoj organizaciji Crvenog krsta Banjaluka.

Telefonske linije su dostupne svim građanima Republike Srpske, a svi oni koji osjećaju potrebu, pozovu telefonske brojeve za psihosocijalnu podršku, mogu to da učine i putem “Vibera”, svakim radnim danom od 7.00 do 15.00 časova na sljedeće telefonske brojeve: 066/434-111, 066/434-101 i 066/434-102.

Crveni krst se obratio medijima sa molbom da tokom juna i jula ove godine, u skladu sa programskim mogućnostima, emituju telop i promovišu telefonske linije koje su na raspolaganju svim građanima Republike Srpske. /kraj/am

Ostavite komentar: