Članice “Kola srpskih sestara” osmijehe na lica ugroženih vraćaju svakog dana

Iz “Kola srpskih sestara” u Banjaluci, koje pomaže višečlane porodice, stare i bolesne na području Eparhije banjalučke, nikada se niko nije vratio praznih ruku, a osmijesi onih koji na njihova vrata pokucaju tražeći koru hljeba, kilogram šećera ili toplu odjeću najveća su nagrada i vodilja članicama ovog humanitarnog udruženja.

Tamo gdje se nedaće natovare na leđa starih i nejakih, a nemaština uzima danak, u ratu i miru, “Kolo srpskih sestara” decenijama uz blagoslov pravoslavne crkve pomaže narodu da prebrodi teška vremena.

Predsjednica banjalučkog “Kola” Bosiljka Herbez kaže za “Glas Srpske” da to udruženje broji 50 članica, a najstarija među njima gazi devetu deceniju.

– U poslijeratnim godinama, kada je rad “Kola” obnovljen, bilo je mnogo donacija, pomoć je stizala sa svih strana, a danas je donacija malo, a potrebe su i dalje velike – rekla je Herbezova.

Dodaje da prvenstveno pomažu višečlanim porodicama koje teško žive, djeci bez roditeljskog staranja, ratnim vojnim invalidima, starim i iznemoglim.

– Na vrata nam najčešće pokucaju stari koji su ostali sami, bez igdje ikoga, i koji nemaju nikakvih primanja. Najteže je kada dođu i kažu: “Pomozite, nemam šta djeci dati da jedu”, ili “Nisam jeo danima”. Te rečenice lede krv u žilama – ističe Herbezova.

Rame uz rame s njom ovu humanu bitku za pomoć ugroženima bije i potpredsjednica “Kola” Dragojla Divjak. Njih dvije svakodnevno od 12 do 15 časova borave u prostorijama “Kola”, izuzev vikendom i vjerskim praznicima. Sa osmijehom dočekuju sve dobronamjerne građane koji u njihove prostorije donose odjeću i druge stvari i pogledom punim nade ispraćaju one koji im se za pomoć obrate.

– Nastojimo da nikoga ne vratimo. Najvažnije je da pomoć ode u prave ruke. Naše malo njima je veliko – dodala je Divjakova.

Naglašavaju da veoma dobru saradnju imaju sa svim kolima na području Srpske i FBiH, a odnedavno njihovo “Kolo” je član Sabora kola Srbije, regiona i dijaspore koje je nedavno sprovelo akciju prikupljanja pomoći za dvije porodice iz RS i Srbije koje su nastradale u poplavama.

Članice “Kola srpskih sestara” rade volonterski, a svaki dinar koji sakupe od članarina ili prodaje ručnih radova iskoriste za kupovinu namirnica za najugroženije. Za Badnji dan podijelile su oko 100 paketa.

– Pozivam sve koji mogu da nam pomognu, da donacijama skućimo one koji su bez krova nad glavom i djeci obezbijedimo toplije domove – naglasila je Herbezova i dodala da je “Kolu” potreban podmladak jer je većina članica starijeg životnog doba.

Poklonička putovanja

Bosiljka Herbez ističe da jedino “Kolo srpskih sestara” i Svetosavska omladinska organizacija imaju blagoslov vladike Jefrema da organizuju poklonička putovanja, te i na taj način uspiju da obezbijede pomoć.

– Dosta je zainteresovanih, a putovanje organizujemo u duhu pravoslavlja. Naredno putovanje, do Čajniča, zakazali smo za 30. i 31. avgust – rekla je Herbezova.

https://www.facebook.com/portalBL/posts/10156145549167471?__xts__[0]=68.ARAxNG8uzf0yXAzRnDRVKOPu0byQeRBsX36eq2onCUgPG62AtxpM6kOVwsGyKorA7YOqP3aMvPM5OuwtzNSuFZ3NMxOPuZWInfluglW-z0yYyMAey7WHGpqFxKzzoMZAmfP1hMx1zof4eXwKy8Ai8lSPz56kKIYhdy50Uz90MVIBpqTIFCmi_3pjT1_NLPxGsBcAieVRpUfwOtbvONyxIxe6_KTXX5lYVq4Soh_5kT3xDqaZb32AVkYcbTIXB8BycTLQROoMcdH6OZTV1gWUI2Nsq-wKdDscDDaeBLHFc28DhdAF7B8jCmwCLLbpIHaQnkA2-WAg2V1TFlxfhfzU&__tn__=-R

 

Izvor:(Glas Srpske)Ostavite komentar: