Cijenu plaćaju građani: Vladičić pojasnio kome će struja biti skuplja

29.02.2024. | 11:50

Odluka Ustavnog suda Republike Srpske konkretno znači povećanje cijena električne energije za domaćinstva sa potrošnjom do 500 kilovata električne energije, što čini oko 80 odsto svih domaćinstava u Republici Srpskoj, a smanjiće se cijena električne energije za velike potrošače, rekao je predsjednik Regulatorne komisije za energetiku Republike Srpske Vladislav Vladičić.

Naglasio je da Regulatorna komisija za energetiku Republike Srpske još uvijek nije zaprimila odluku Ustavnog suda.

– Nakon zaprimanja odluke, Regulatorna komisija će, pristupiti donošenju odgovarajućih odluka u cilju sprovođenja odluke Ustavnog suda. Ono što, trenutno, na osnovu saopštenja dostupnog na internet stranice Ustavnog suda možemo reći, jeste da je tačka kojom su definisane tzv. blok tarife proglašena neustavnom, što će za posljedicu imati izjednačavanje cijena električne energije za sve opsege potrošnje – kazao je Vladičić i dodao da pomenuta odluka nema uticaja na cijene električne energije za industriju i ostalu potrošnju van domaćinstava.

Regulatorna agencija je i u saopštenju poručila da će primijeniti presudu ovog suda i predložiti nove mjere i odluke.

“Pojedini članovi odluke Regulatorne komisije, a koje je osporio Ustavni sud svojom jučerašnjom odlukom, upravo su imale za cilj da zaštite kupce sa manjom potrošnjom i nižim standardom”, navedeno je u saopštenju.