Centar za socijalni rad Prijedor: Prošle godine nije usvojeno nijedno dijete

Posredstvom Centra za socijalni rad Prijedor prošle godine nije usvojeno nijedno dijete, a na evidenciji Centra nalazi se 42 djece bez roditeljskog staranja, podaci su iz izvještaja o radu ove javne ustanove za 2020. godinu.

Broj hraniteljskih porodica koje se nalaze na evidenciji Centra za socijalni rad je 30. U njima je zbrinuto 36 lica, među kojima 27 maloljetnih.

U 126 porodica u riziku ukupno je 255 djece kod kojih su prepoznati elementi zanemarivanja. Za razliku od osam slučajeva u 2019. godini, lani nije bilo izuzimanja djece iz biološke porodice, što je rezultat jačanja roditeljskih kapaciteta do zadovoljavajućeg nivoa.

U 2020. godini pod starateljstvom je bilo 105 lica. Pod starateljstvo se stavljaju punoljetna lica kojima je rješenjem suda potpuno ili djelimično oduzeta ili ograničena poslovna sposobnost.

“Jedan od najvećih problema za djecu bez roditeljskog staranja je nastavak samostalnog života, nakon što, po sili zakona, prestane briga države i stručnih radnika. Potreban je sistemski pristup ovoj problematici, da se o ovom problemu upozna javnost, lokalna zajednica, te da se iznađe način, odnosno model kojim bi se takvim osobama moglo pomoći pri zapošljavanju i osamostaljivanju”, navodi se u izvještaju.

Prema Zakonu o socijalnoj zaštiti Republike Srspke, zbrinjavanje u dom ili hraniteljsku porodicu traje do punoljetstva odnosno do završetka redovnog školovanja, ali ne duže od 25. godine života.

Ovaj zakon propisuje i proširena prava, koja zavise od lokalne zajednice, a posebno se ističu dva prava koja bi mogla pomoći ovoj populaciji – stanovanje uz podršku i pomoć u zbrinjavanju punoljetnih lica nakon napuštanja ustanova ili hraniteljskih porodica.

 

 

Ostavite komentar: