Čavić: Elektromreža na području cijele Krajine je jako zapuštena

Elektromreža na području cijele Krajine je jako zapuštena, zbog čega je preduzeće banjalučka “Elektrokrajina” počelo sa sistematičnim pristupom rješavanju problema sa urednim snabdijevanjem potrošača električnom energijom u 12 pripadajućih opština i planovima za investicione poduhvate, rekao je vršilac dužnosti direktora ovog preduzeća Dragan Čavić.

Čavić je u Prnjavoru, nakon sastanka sa načelnikom opštine Prnjavor Darkom Tomašem, u izjavi novinarima podsjetio da preduzeće “Elektrokrajina” obavlja oko 53 odsto ukupne distribucije električne energije u cijeloj “Elektroprivredi Republike Srpske”.

“Želimo da u direktnom razgovoru načelnike nama pripadajućih opština obavijestimo šta ćemo tačno od investicija uraditi u svakoj od lokalnih zajednica. Cilj je stabilnije snabdijevanje i veće zadovoljstvo potrošača”, rekao je Čavić.

On je naglasio da su na području opštine Prnjavor u posljednjih godinu dana riješeni neki od problema.

“Jedan od njih je snabdijevanje strujom sa trafostanice Vijačani, gdje su učestali ispadi, tehničkom intervencijom, smanjeni na minimum, pa 5.000 do 6.000 potrošača više neće imati probleme te vrste”, rekao je Čavić.

Čavić je nagovijestio da su za iduću godinu u planu i pripremi vrlo ozbiljni investicioni radovi na području Radne jedinice “Elektro-Prnjavor”.

On je naveo da je “Elektrokrajina” kadrovski u procesu restrukturisanja jer se dešavaju ozbiljne promjene u skladu sa trećim energetskim paketom i obavezama koje je preuzela BiH.

“Distributivna preduzeća od 1. januara više neće naplaćivati struju, nego će to raditi posebna direkcija koja je formirana, zbog čega se pojavio veliki višak administrativnih radnika. Mi smo prišli humanom rješenju ovog problema, u direktnom razgovoru sa sindikatima napravili smo sporazum i na teret preduzeća obezbijedili dobre otpremnine za radnike”, rekao je Čavić.

Čavić je precizirao da je završen prvi ciklus smanjenja broja zaposlenih, tokom kojeg je po samostalnim prijavama otišlo 398 radnika.

On je naveo da je u toku drugi ciklus, koji bi trebao da obuhvati 20 do 30 radnika po individualnim prijavama, a u prvom kvartalu iduće godine biće realizovan i treći ciklus.

“Tada ćemo imati ozbiljan višak administrativnih radnika u sektorima koji se sada bave naplatom i prodajom električne energije. Svešćemo broj radnika na standard primjenjiv u Evropi, koji podrazumijeva da će distributivna preduzeća u strukturi zaposlenih imati oko 95 odsto radnika isključivo tehničke struke i oko pet odsto će biti poslovi podrške administrativne prirode”, rekao je Čavić.

Načelnik opštine Prnjavor Darko Tomaš podsjetio je da je u posljednjih godinu dana u rekonstrukciju elektromreže na području opštine Prnjavor uloženo više od 1,4 miliona KM.

“Ogromnu pomoć od `Elektrokrajine` opština Prnjavor je dobila za rješenje pitanja snabdijevanja električnom energijom poslovne zone `Vijaka`, projekat ukupne vrijednosti 300.000 KM. Opština Prnjavor je učestvovala sa 15.000 KM, a ostala sredstva obezbijedila je `Elektrokrajina`, za šta smo jako zahvalni”, rekao je Tomaš.

Tomaš je podsjetio da je vod prema Vijačanima i Kulašima razdvojen, zahvaljujući čemu je obezbijeđeno stabilnije snabdijevanje potrošača na tom području.

“U narednom periodu na sličan način uradiće se i razdvajanje dijela voda prema Hrvaćanima”, najavio je Tomaš.

Današnjem sastanku u kabinetu načelnika opštine Prnjavor prisustvovao je i rukovodilac Radne jedinice “Elektrokrajine” u Prnjavoru Borislav Petrović.

Ostavite komentar: