Carinici se nagledaju svega: Šta građani BiH naručuju preko interneta?

Zbog značajno manjeg broja letova, na što je uticala pandemija izazvana virusom Covid 19, manji broj pošiljki iz inostranstva stigao je ove godine građanima Bosne i Hercegovine.

Šalju se stare, upotrebljavane, čak i prljave plišane igračake, zatim odjeća, obuća i razni tehnički uređaji, sve do seksualnih pomagala.

Među paketima koje građanima BiH iz inostranstva šalje rodbina, najviše je odjevnih predmeta i  obuće (najčešće već korištena odjeća i obuća), ali razni slatkiši.

Tokom naše posjete Carinskom referatu u Pošti Banjaluka, pakete su pregledali službenik Pošta Srpske i carinski službenik Uprave za indirektno oporezivanje. Mogli su samo jedno zajednički konstatovati – ne isplati se!

„Zaista je čudno da se na jedan ovakav paket, upućen iz Njemačke u BiH, plati poštarina u iznosu od 31 evro, a da se u njemu nalazi paket papirnatih maramica, desetak kratkih čarapa i nekoliko čokolada. Nema ekonomske opravdanosti slanja ovakvih pošiljki putem pošte, ali one opet svakodnevno pristižu“, kažu naši sagovornici.

Pregledom ostalih paketa utvrdilo se da je i u drugim paketima sadržaj sličan, pa pored slatkiša u paketima su se nalazile i korištene plišane igračke.

Svi ti paketi, nakon pregleda, biće isporučeni do krajnjeg primaoca, osim onog u kojem su se nalazili lijekovi.

Carinski službenici navode da se  često susreću sa nezadovoljnim građanima, naročito kada im se kaže da se lijekovi ne mogu dostavljati u BiH putem poštanskih paketa.

Ipak, zakon je jasan i molbe ne pomažu.

„Danas smo imali slučaj da je stigao paket u kojem se nalazio lijek protiv epilepsije za jedno dijete iz BiH, a mi takav paket moramo vratiti u inostranstvo odakle je poslat. Roditelji tog djeteta su nazvali i molili, pitali da li imam ja dijete i šta bih uradio?! Svjestan sam koliko situacija može biti teška, ali isto tako moramo poštovati zakonske propise koji ne dozvoljavaju uvoz lijekova u BiH bez odobrenja nadležnih institucija, prije svega dozvole Agencije za lijekove i medicinska sredstva BiH“, naglašava naš sagovornik u Carinskom referatu Banjaluka.

Među stvarima koje građani BiH naručuju iz inostranstva ponekad se nađu i seksualna pomagala, poput umjetnih penisa ili vagina. Međutim, s obzirom na vrijednost ovih proizvoda, oni ne budu predmet obračuna ili naplate uvoznih dažbina, jer se najčešće radi o jednom pomagalu za ličnu upotrebu, piše Faktormagazin.

Tokom proteklih devet mjeseci carinska služba Bosne i Hercegovine ukupno je ocarinila 2.442 pošiljke koje su iz inostranstva, putem poštanskih paketa, pristigle u BiH.

Njihova vrijednost iznosila je 2.536.318,19 KM, a prilikom carinjenja naplaćene su uvozne dažbine u iznosu od  524.830,01 KM.

Paketi koje građani Bosne i Hercegovine naručuju putem interneta, ili im pakete dostavljaju fizička lica, najčešće rodbina iz inostranstva, pristižu iz Srbije preko graničnog prelaza Rača, iz Hrvatske  u Gradišci i iz Crne Gore preko graničnog prelaza Klobuk.

Pošiljke koje u BiH stižu avionima, u Sarajevu se razvrstavaju i šalju prema Banjaluci i Mostaru.

Carinski referati pri poštama u Banjaluci, Sarajevu i Mostaru pregledaju sve pristigle pakete u Bosnu i Hercegovinu, gdje se, u skladu sa njihovim vrijednostima, odlučuju koji će biti detaljno pregledani.

Prema važećim zakonskim propisima, ukoliko građani BiH naručuju neku robu putem interneta od pravnih lica iz inostranstva ne plaćaju nikakve uvozne dažbine ako je roba  vrijednosti u iznosu do 300 KM.

Sa druge strane, ukoliko paket iz inostranstva šalje fizičko lice nekom građaninu BiH – neće ništa platiti, u slučaju da je vrijednost paketa do 90 KM.

Sve što prelazi pomenute iznose trebalo bi  biti uvozno ocarinjeno gdje se naplaćuje 10 % carine i 17% PDV-a u odnosu na vrijednost paketa. Važno je napomenuti i da poštanska preduzeća u BiH naplaćuju i pregled paketa.

Konkretno Pošte Srpske naplaćuju 9 KM po pregledu jednog paketa.

Stigla špricaljka i autodijelovi

Kad su u pitanju pošiljke komercijalnog karaktera, najčešće su zastupljeni odjevni predmeti i obuća, koju građani BiH naručuju putem interneta iz inostranstva.

Tako je bilo i prilikom današnjeg pregleda pošiljki.

Pored garderobe, imamo  puno tehničkih uređaja i aparata. Evo danas npr. je stigao štap ca pecanje tačnije za flyfishing, špricaljka za farbanje i lakiranje, kao i neki autodijelovi“, ističe carinski službenik.

Kada plaćamo?

Ukoliko vrijednost pošiljke prelazi iznos od 300 KM onda u osnovicu za obračun uvoznih dažbina ulaze i svi ostali zavisni troškovi, poput transporta ili takozvanog „shiping“-a.

Međutim, ukoliko je nabavna vrijednost pošiljke niža od 300 KM, onda se ostali zavisni troškovi u postupku nabavke ne uračunavaju u osnovicu.

Ostavite komentar: