“Budžet oštećen za 100.000 KM”: Premijer o čudnoj nabavci koju je zatekao u Domu zdravlja

Edin Forto, premijer Kantona Sarajevo, obavijestio je javnost o čudnoj nabavci koju je zatekao u Domu zdravlja Kantona Sarajevo.

“Zatekli smo u Domu zdravlja KS dva rentgen aparata koji su plaćeni svaki po 150.000 KM bez PDV-a. Nabavljeni su tako što je preskočena standardna procedura javne nabavke. Nije bio tender nego je pozvana samo jedna firma i sa tim firmom je nakon dva dana zaključen ugovor i isporučila je te rentgen aparate po navedenoj cijeni”, kazao je Forto u video objavi na Facebooku.
Forto navodi da se ova nabavka desila u novembru prošle godine.
“Zanimljivo je da su ti rentgen aparati nabavljeni u drugom talasu, kada je bila velika prenapregnutost zdravstvenog sistema”, dodavši da bi to bilo razumljivo da su ti aparati upotrebljeni da se spasu životi.
“Međutim kada su ti aparti stigli, jedan je otvoren nakon dva mjeseca, a drugi nije nikad otvoren i eno ga još spakovan stoji u ćošku jedne prostorije. Opravdali su tu nabavku hitnošću, a onda se ispostavilo da to nije bilo tako hitno”, pojasnio je.
Uporedio je cijenu sa sličnim rentgen aparatom koji se nalazi u drugom Domu zdravlja i potpisao krivičnu prijavu.

“Malo smo se raspitali i istražili. Drugi Dom zdravlja, van Kantona Sarajevo, je nabavilo rentgen gotov identičnih tehničkih karakteristika po 60.000 KM nižoj cijeni. Suštinski, koristeći se hitnošću postupka i pandemijom kao izgovorom budžet KS je oštećen za 100.000 KM. Nisu imali odobrenje Upravnog odbora niti kantonalnog Kriznog štaba. Jednostavno su odlučili nabaviti skupe aparate i manje-više ih koristiti. Imajući u vidu da se s ovakvim stvarima srećemo često, potpisaću krivičnu prijavu protiv odgovornih lica. Molim Tužilaštvo da kaže da li oni ovo vide kako sam ja upravo vidio”, zaključio je on, pišu Nezavisne.

 

Ostavite komentar: