Brucoše u Srpskoj čeka još 1.800 indeksa

Svršene srednjoškolce u Srpskoj, koji nisu uspjeli da se upišu na željeni studijski program, očekuje drugi upisni rok, u kojem će se budući brucoši boriti za oko 1.800 slobodnih mjesta, koliko je ostalo na fakultetima javnih univerziteta u Banjaluci i Istočnom Sarajevu.

Nakon prvog upisnog roka na banjalučkom Univerzitetu budućim studentima na raspolaganju je ostalo još 899 indeksa, od čega najviše na Prirodno-matematičkom fakultetu i to 127. Dosta slobodnih mjesta ima i na Šumarskom, Rudarskom i Filozofskom fakultetu.

Za razliku od njih, gotovo svi studijski programi na Medicinskom fakultetu popunjeni su u prvom krugu, a još samo četiri indeksa čekaju vanredne studente na Fakultetu bezbjednosnih nauka.

Rektor Univerziteta u Banjaluci Radoslav Gajanin kazao je da je zadovoljan brojem prijavljenih kandidata u prvom upisnom roku te da će onima koji se nisu upisali na željeni fakultet, a pri tome su ispunili sve uslove, biti ponuđen srodni studijski program, bez ponovnog polaganja prijemnog ispita.

– Ove godine u prvom upisnom roku prijavio se tridesetak kandidata više u odnosu na lani. Uspjeh je time veći, uzme li se u obzir činjenica da je ove godine oko 500 đaka manje završilo srednju školu u odnosu na prošlu – rekao je Gajanin.

Dodao je da je kandidate za studije na javnim univerzitetima u Srpskoj ove godine privukla i odluka Vlade RS o oslobađanju plaćanje školarine za redovne studente koji se prvi put upisuju u prvu godinu prvog ili drugog ciklusa studija.

– Kvalitet visokog obrazovanja u Srpskoj je na visokom nivou, a studenti znanje zaista stiču na adekvatan način – kazao je Gajanin.

Buduće brucoše na Univerzitetu u Istočnom Sarajevu čeka još oko 900 indeksa, a najveće interesovanje vladalo je za Medicinski fakultet u Foči, gdje je prijemni ispit polagalo 259 kandidata, a mjesta ima za 160 brucoša, tako da će biti razmotreno proširenje upisne kvote.

Dekan fočanskog Medicinskog fakulteta Dejan Bokonjić rekao je da su, prema broju prijavljenih kandidata, ove godine imali jedan od najboljih upisnih rokova.

– Čekamo završetak upisa studenata, koji će trajati do kraja naredne sedmice, kada ćemo znati da li su se svi koji su položili prijemni ispit i upisali – rekao je Bokonjić i dodao da je ove godine bio rekordan broj zainteresovanih kandidata iz Srbije i Crne Gore.

Na Medicinskom fakultetu u Foči krajem jula biće organizovan prijemni ispit na novom studijskom programu medicina na engleskom jeziku, a predviđen je upis 50 kandidata.

Prema preliminarnim rezultatima, u prvom upisnom roku, na Pravoslavni bogoslovski fakultet “Sveti Vasilije Ostroški” primljen je 31 brucoš, od planiranih 56, a dekan Vladislav Topalović kaže da je nakon dužeg niza godina zabilježen porast interesovanja.

– Smatram da smo učinili mnogo da privučemo buduće studente, koji su prepoznali kvalitet studija. Ove godine imamo studente ne samo iz Republike Srpske i BiH, već i Srbije, Crne Gore i eparhija iz dijaspore. Očekujemo da će broj upisanih studenata ove godine biti veći nakon drugog upisnog roka – rekao je Topalović.

Upis primljenih kandidata u prvom upisnom roku, kada je brucošima ponuđeno 4.440 indeksa, počeo je juče na fakultetima širom Srpske i završava se 17. jula.

Nova šansa

Svi koji se nisu upisali u prvom upisnom roku novu šansu će imati 31. avgusta, kada počinje prijavljivanje kandidata, dok će prijemni ispit biti održan 7. i 8. septembra. Rezultati prijemnog ispita trebalo bi da budu poznati 9. septembra, osim na Akademiji umjetnosti Univerziteta u Banjaluci, gdje će kandidati 11. septembra moći da provjere da li su položili prijemni ispit.

 

Izvor:(Glas Srpske)

 

 

Ostavite komentar: