Briga više za roditelje! Negativna strana onlajn nastave među mlađim školarcima u BiH

Iskustvo onlajn obrazovanja u BiH zavisi od mnogo faktora, ali posebno od starosti djeteta.

Mlađa djeca ne mogu samostalno da pristupe mrežnim platformama, što zahtijeva značajan roditeljski angažman.

Ovo se, između ostalog, navodi u izvještaju Unicefa pod nazivom “Procjena posljedica kovid-19 na društvo u BiH”, a u segmentu obrazovanja tokom pandemije novog virusa korona.

Onlajn nastava u osnovnim i srednjim školama ponovo je aktuelna u BiH zbog pogoršane epidemiloške situacije.

“Generalno, stariji uzrast ima tendenciju da se bolje nosi, dok su iskustva uglavnom negativna za mlađi uzrast i njihove roditelje. Ispitanici su u intervjuima navodili svoje iskustvo da su djeca osnovnoškolskog uzrasta imala veće probleme kod praćenja onlajn nastave i da je to stvorilo dodatni pritisak na roditelje”, navodi se u izvještaju.

Najveći problemi kod internet nastave s kojima su se suočavali mlađi uzrasti i oni koji se o njima brinu su pristup mrežnim platformama i svakodnevni nadzor. Nemogućnost samostalnog korištenja onlajn platforme podrazumijeva da staratelji moraju stalno pomagati djetetu da se snađe na onlajn platformi za vrijeme nastave.

“Onlajn nastava za mlađi uzrast zahtijeva aktivno učešće roditelja i mnogi istovremeno moraju raditi od kuće, što stvara ogroman pritisak na roditelja. Ovo je poseban problem za žene, a iznad svega za samohrane roditelje”, konstatuje se u izvještaju koji je sačinjen na osnovu istraživanja i anketiranja građana, piše Srpskainfo.

Ostavite komentar: