Borba sa koronom u Hercegovini: Među zaraženima mnogo školske djece

U Trebinju je ove sedmice registrovano 100 zaraženih virusom korona, uglavnom mlađih i nevakcinisanih, među kojima je mnogo školske djece, rekla je Srni epidemiolog trebinjskog Doma zdravlja Jelena Durić.


Ona kaže da je u blagom porastu broj osoba koje se javljaju sa simptomima respiratorne infekcije, pa se može očekivati porast broja oboljelih u narednoj sedmici.

“Za sada nema naglog skoka broja oboljelih od virusa korona, što je vjerovatno zbog intezivne vakcinacije koju sprovodimo. Više od 40 odsto ukupnog stanovništva u Trebinju je vakcinisano”, rekla je Durićeva.

Ono što karakteriše ovaj talas epidemije, kaže Durićeva, jeste obolijevanje mladih i nevakcinisanih osoba, što je bilo za očekivati s obzirom na to da je vakcinisan veliki broj osoba starijih od 65 godina i hroničnih bolesnika.

“To je još jedan razlog više da pozovemo na oprez i sve roditelje koji se do sad nisu vakcinisali, da se vakcinišu zbog svoje djece kako bismo na što je moguće manju mjeru smanjili izloženost djece zarazi”, rekla je Durićeva.

Ostavite komentar: