Bolnice u Srpskoj pune kovid pacijenata: 108 ljudi se nalazi na respiratoru i bori se za život

Epidemiološka situacija u Srpskoj i dalje je krajnje nepovoljna, danima bilježimo zabrinjavajući broj preminulih, a u bolnicama je sve više pacijenata koji se liječe od kovida.

Prema podacima Instituta za javno zdravstvo RS, za 24 časa, a zaključno s jučerašnjim danom, u RS je preminulo 30 ljudi, a na liječenju je bio 1.461 pacijent, što je najviše do sada. Od toga, na respiratorima je 108 oboljelih.

Najviše hospitalizovanih je u Univerzitetskom kliničkom centru RS, njih 607, od čega se čak 254 bore sa teškom kliničkom slikom, dok su 62 hospitalizovana životno ugrožena.

U ovoj zdravstvenoj ustanovi na nekom vidu respiratorne podrške je 345 pacijenata, od čega na respiratoru 54, a na kiseoničkoj maski njih 283.

Situacija je zabrinjavajuća i u ostalim bolnicima, iz kojih upozoravaju da još imaju mjesta za pacijente, ali da su suočeni s velikim pritiskom.

“U bolnicama leže pacijenti svih životnih doba. Najteži slučajevi su starija lica sa komorbiditetima, uz pacijente srednje životne dobi, a najmlađi pacijenti imaju 34 i 32 godine”, naglasili su u bijeljinskoj bolnici “Sveti vračevi”.

Iz Bolnice “Srbija“ poručuju da im se javljaju pacijenti sa teškom kliničkom slikom, upalama pluća, popuštanjem bubrega, centralnog nervnog sistema i kardiovaskularnog aparata.

“Nažalost, sve više obolijevaju i djeca. U aktuelnom trećem talasu epidemije registrovan je najveći broj preminulih, među kojima je značajan broj radno sposobnog stanovništva, što na početku nije bio slučaj”, ističu iz ove bolnice, prenosi Srpskainfo.

Ostavite komentar: