Blokirali magistralni put: Zenički rudari probili policijske barikade VIDEO

Zenički rudari jutros su krenuli prema magistralnom putu M-17, a sada su i blokirali taj autoput nakon što su probili kordon policije.

Rudari u Zenici već nekoliko dana protestuju, a danas nešto prije podneva, tačnije oko 11:40 sati, blokirali su saobraćaj na uključno/isključnoj petlji za autoput na magistralni put M-17.

Rudari su nakon šetnje magistralnim putem stigli do kružnog toka na ulazno/izlaznom putu za autoput A1 te u potpunosti blokirali saobraćaj na magistralnom putu M-17 i isključenju Zenica jug sa autoputa.

Rudari su odlučni da će ovdje ostati dok im se ne ispune uslovi odnosno ne deblokira račun i uplate plaće i topli obroci, prenosi Klix.

Rudari su noć iza nas proveli pod vedrim nebom, a jutros su dali još jedan rok Gradskoj upravi Zenica da riješi sa Elektroprivreda BiH i upravom RMU Zenica blokadu računa. Od njih nisu dobili odgovor te su se odlučili na blokadu puta.

Došlo je do potpunog kolapsa, rudaru su probili dvije policijske barikade uz poruke “moja djeca nemaju šta jesti, možete me i udarati”.

Rudarima se pridružio i poslanik u NSRS-u Nebojša Vukanović, pružio podršku i rekao kako su protesti jedini način da dođe do nekih promjena.

Podsjećamo, račun rudnika je blokiran na osnovu kamata za KGZ naknadu za što je ranije plaćena glavnica, ali kamate od oko tri miliona KM nikada nisu otpisane zbog čega posljednjih 18 mjeseci rudarima svaki mjesec Grad Zenica na osnovu ovih potraživanja blokira račun.

Ostavite komentar: