Bliski susret sa zvijeri: Ribolovac oči u oči s medvjedom

Na obalama rijeke Dabar, u neposrednoj blizini ribarske kuće, prije nekoliko dana primijećen je veliki medvjed, zbog čega su iz Sportsko ribolovnog društva “Devet rijeka” upozorili sve ribolovce i planinare koji se kreću tim područjem.

Bliski susret s medvjedom imao je Fehim Hadžiahmetović, koji kaže kako se zadesio u ribolovu, a od velike životinje dijelilo ga je svega dvadesetak metara.

“Već je pao sumrak kada sam odlučio krenuti kući pa sam se uputio uskom stazicom koja vodi uz obalu rijeke. Iz daljine mi se približavala tamna prilika i ja sam pomislio da je riječ o ribočuvaru koji me je nešto ranije posjetio”, priča Hadžiahmetović za “Nezavisne novine“.

Kaže kako je tek na dvadesetak metara razdaljine shvatio da se radi o medvjedu te da se od silnog uzbuđenja i straha ukopao na mjestu.

“Stajali smo jedan naspram drugog barem pet minuta i znao sam da ne smijem pokazati strah. U jednom trenutku medvjed se podigao, popeo na obližnje uzvišenje i sjeo ne ispuštajući me iz vida. Upalio sam lampu na telefonu i osvijetlio ga, jasno sam mu vidio oči i smeđe krzno, a potom sam se oprezno nastavio kretati stazom ispod njega. Kada sam odmakao nekoliko metara dao sam petama vjetra i na sreću nije me slijedio”, prepričava Hadžiahmetović ovaj nesvakidašnji događaj.

Predsjednik Lovačkog društva “Sana” Senad Kljajić kaže kako su medvjeda iz njegove jazbine i zimskog sna vjerovatno izmamile sunčeve zrake i lijepo vrijeme. Smatra da se iz visokih šuma spustio u niže predjele kako bi utažio žeđ. Dodaje da su grmečki medvjedi miroljubivi i da gotovo nikada neće napasti čovjeka, izuzev u ekstremnim situacijama, kada se osjete ugroženima.

“Brojno stanje medvjeda na području našeg lovišta se značajno povećalo, s obzirom na to da je posljednjih deset godina na snazi izričita zabrana lova na njih. Na Grmeču postoji područje Baganovac, gdje obitava najviše medvjeda i potom nastanjuju ostale oblasti”, kaže Kljajić.

Iako je uvriježena predstava o tome da medvjedi tokom zime spavaju dubokim snom, lovci kažu da je to samo djelimično tačno. Stariji i iskusniji medvjedi obično ulaze pripremljeniji u zimski san i najduže ostaju u njemu. Teže je mladim i neiskusnim medvjedima, koji se ne pripreme dobro za dugi period bez hrane, pa se zimi često bude i odlaze u potragu za njom.

 

 

Ostavite komentar: