Bivši policajac savjetuje: Evo kako možete prepoznati da je vozilo ukradeno

16.03.2024. | 14:00

Bivši policajac Ben Pirson otkrio je za The Sun četiri ključna načina kako prepoznati ukradeni automobil.

Prvo, upozorio je na korištenje osnovnih ključeva ili nedostatak napredne tehnologije za otključavanje i pokretanje vozila.

Po njegovim riječima, većina vrhunskih modela dolazi s naprednim ključevima ili sistemima za pristup koji su sofisticiraniji od običnih ključeva Zato ako vidite luksuzno vozilo koje se pokreće običnim ključem, to bi mogao biti znak za dodatnu pažnju.

Drugi znak koji je Pirson ističe su sitna oštećenja na gepeku ili na svjetlima vozila.

Ovo je važno jer neki kradljivci ulaze u vozila kroz gepek te bi prisutnost oštećenja mogla ukazivati na pokušaj provale ili krađe.

Treći način prepoznavanja ukradenog automobila uključuje pažnju na registarske tablice. Pirson je upozorio da prevaranti često zamjenjuju registarske tablice ukradenih vozila s tablicama s drugih vozila kako bi zamaglili tragove. Zbog toga, vozila s registarskim pločicama koje izgledaju sumnjivo ili ne odgovaraju tipu vozila trebala bi izazvati sumnju.

Konačno, Pirson je skrenuo pažnju na upotrebu prozorskih poklopaca ili suncobrana na svim prozorima vozila.

– Kradljivci automobila mogu koristiti prozorske poklopce ili suncobrane na svim prozorima kako bi spriječili posmatrače da vide unutrašnjost vozila, što bi se moglo koristiti za skrivanje sadržaja automobila ili ilegalnih aktivnosti –  upozorio je bivši policajac, prenosi Večernji list.