Birali neutralne i činjenične naslove: Ovako su hrvatski mediji pisali o izboru patrijarha Porfirija

18.02.2021. | 18:45

Hrvatski mediji su danas uzdržano izvještavali o izboru dosadašnjeg mitropolita zagrebačko-ljubljanskog Porfirija za novog patrijarha SPC.

Svi važniji portali su izabrali neutralne i činjenične naslove, dok su se rijetki bavili analizama ili prenošenjem spekulacija iz srpskih tabloidnih dnevnih novina koje su pratile Izborni sabor SPC u kripti Hrama svetog Save u Beogradu, piše Blic.

Po objavljivanju imena novog patrijarha SPC, ta vijest je bila udarna na sajtu Jutarnjeg lista i objavljena je preko notifikacije za mobilne telefone pod naslovom “Izbor u Beogradu: Zagrebački mitropolit Porfirije izabran za novog patrijarha Srpske pravoslavne crkve”.

Skoro na identičan način su udarnu vijest prenijeli i ostali visokoposjećeni hrvatski medijski portali, poput Večernjeg lista, Indexa i 24 sata, uglavnom se pozivajući na saznanja Blica da su u apostolskom izboru za 46. poglavara SPC osim Profirija bili i vladika Irinej Bački i banjalučki Jefrem.

Liberalni Index u svojevrsnom osvrtu na lik i djelo novog patrijarha Porfirija piše po principu toplo-hladno. Navedena je njegova izjava da “žali zbog jaza između Hrvata i Srba”, kao i izjave povodom obilaska unesrećenih u tragičnom zemljotresu u rejonu Petrinje i Gline početkom januara.

“Potres ne zna ko se i na koji način moli bogu i kojemu se bogu moli, i ne vodi računa o tome ko pripada kojemu narodu, nego svakome ko mu je na putu nanosi nesreću”, citira Indeks riječi tadašnjeg mitropolita Porfirija. Takođe navode i da je svojevremeno u Jasenovcu izjavio da “nismo došli zbrajati žrtve, nego jedni druge moliti za oprost.”

S druge strane, Index navodi, bez oštrih komentara, da se Porfirije 2016. godine “našao u skandalu nakon što je na snimku, koji je navodno nastao pet godina ranije u Čikagu, otkriveno da je pjevao četničku pesmu”. Ipak, pišu da se “on potom oglasio saopštenjem u kome je izrazio žaljenje ‘zbog zloupotrebe i manipulacije videosnimkom na kome se nalazi u društvu sveštenika koji su pjevali četničke pjesme’, te zbog jaza između Hrvata i Srba”.

Jutarnji list se u tekstu o izboru novog patrijarha ovlaš bavi i reperkusijama ovog, kako ga ocenjuju, “vrlo osjetljivog političkog pitanja”.

“Zbog delikatne situacije u kojoj se Srbija nalazi, pogotovo kada su u pitanju odluke oko Kosova ili uplitanja u stanje u Crnoj Gori, (srpski predsednik Aleksandar) Vučić se uvijek oslanjao i tražio podršku Crkve. Poznato je da niti jednu važnu političku odluku nije donio bez naglašene konsultacije s bivšim patrijarhom Irinejem”, piše Jutarnji list.

Dalje se navodi da Vučiću zbog “odluka od nacionalnog značaja koje ga, čini se, očekuju u bliskoj budućnosti” treba podrška SPC-a, “koja u narodu ima veliki uticaj”. Jutarnji list je prenio i niz navoda iz srpskih tabloida, provladinih i proopozicionih, koji su danima pratili izbor novog patrijarha SPC, a koji imaju prizvuk teorija zavjere

Večernji list prenosi, doduše na samom kraju teksta, da “srbijanski mediji navode kako je mitropolit zagrebačko-ljubljanski Porfirije od prvog dana s narodom koji je pretrpio stravične gubitke od zemljotresa koji je pogodio Glinu, Petrinju, Sisak i okolna mjesta.”

Podsjećanja radi, Sabor SPC, na kojem je izabran 46. patrijarh, održan je danas. Na Izbornom saboru je, prema Ustavu SPC, trebalo da učestvuju 43 aktivna i još četvorica umirovljenih vladika. Od 43 aktivnih vladika 31 je mogao da bude izabran za novog poglavara SPC. Ovo je prvi put da se Sabor održava na nekoj lokaciji van Patrijaršije, a Hram Svetog Save je izabran zbog pandemije virusa korona i pogodnijih uslova za sprovođenje zaštitnih mjera u tom prostoru. Nakon izbora novog patrijarha oglasila su se zvona Hrama svetog Save.