“Bio sam praktično otpisan”: Uzgojem ukrasnih kokošaka izliječio depresiju

Fehret Sadić iz sela Trnova (71), nadomak Sanskog Mosta, ima zanimljiv hobi, na svome prostranom imanju uzgaja ukrasnu perad i svemu posvećuje veliku pažnju i ljubav.

Zahvaljujući tome, kako kaže, uspio je prevladati zdravstvene poteškoće koje su ga vremenom snašle te psihičku depresiju u koju je zapao poslije razvoda braka prije nekoliko godina.

“Bio sam praktično otpisan kada sam odlučio da počnem s ovim hobijem, od kojeg nemam baš nikakvu materijalnu korist. Veći dio života proveo sam radeći u inostranstvu, najviše u Francuskoj, pa danas uživam penziju koja mi dozvoljava da ulažem i da se bavim ovakvim stvarima”, kaže Sadić.

Dodaje kako mu je uzgajanje ukrasne peradi pomoglo da savlada psihološku depresiju, a da je vremenom stekao veliku ljubav i naklonost prema ovim lijepim životinjama. Trenutno uzgaja više od 120 komada peradi raznih vrsta i nabavlja ih na različite načine, s tim da se u međuvremenu povezao s brojnim uzgajivačima.

“Posjedujem američku viadotu, plimitoka, amroka, njuhemšira, holandsku ćubu, japansku svilenu kokoš, ruskog orlofa, francuskog golušana, njemačkog saseksa, paunove, četiri vrste fazana i ostalu perad. Ovim hobijem bavim se samo iz razloga da ne mirujem, da se ne prepuštam lošim mislima i to svakome preporučujem”, kaže Sadić.

Dodaje kako sve pobrojane različite vrste žive skupa i da se dobro slažu, ali da je preduslov da još kao mali pilići započnu zajednički život kako bi se privikli jedni na druge.

“Kada dođe vrijeme parenja, razdvajam rase u posebne boksove kojih imam ukupno osamnaest”, objašnjava ovaj neobični uzgajivač. Dodaje kako je svaka vrsta ukrasne peradi priča za sebe, ali da je posebno ponosan na ruskog orlofa, čiji su pijetlovi u prošlosti uzgajani za borbe, a poznati su po izdržljivosti i tome što podnose ekstremno niske temperature.

„Ovaj hobi se u mom slučaju pokazao najboljom i najuspješnijom terapijom. Treba mu posvetiti mnogo vremena, pažnje i ljubavi, a kada su sredstva u pitanju, tu nije problem. Ukoliko je neko depresivan ili ima bilo kakve psihološke probleme, toplo mu preporučujem da se posveti ovom zanimanju”, kaže Sadić, pišu Nezavisne.

Ostavite komentar: