Bio kandidat za reisu-l-ulemu Islamske zajednice u BiH: Umro bivši muftija Muamer Zukorlić

Muamer Zukorlić – poslanik Stranke pravde i pomirenja, potpredsjednik Skupštine Srbije i nekadašnji muftija Mešihata Islamske zajednice (IZ) u Srbiji – umro je u 51. godini, potvrdio je Mešihat IZ.

Nezvanično, uzrok smrti je srčani udar.

Informaciju o Zukorlićevoj smrti podijelio je na svom Fejsbuk profilu i novinar i politički analitičar Mirnes Kovač.

“Na Ahiret je preselio Muamer ef. Zukorlić. Vijest mi je potvrdio muftija Mevlud Dudić koji je u povratku iz Graca prema Novom Pazaru. Molim Svevišnjeg da se smiluje Muamer ef., a njegovoj porodici podari sabur”, napisao je Kovač.

Zukorlić je rođen u Tutinu 1970. godine. Osnovnu školu je završio u selu Ribariće, opština Tutin i Gazi Husrev-begovu medresu u Sarajevu. Islamski fakultet, odsjek šerijatsko pravo, upisuje u Konstantini u Alžiru, a završava ga u ljeto 1993. god.

Za prvog predsjednika Mešihata Islamske zajednice Sandžaka izabran je oktobra 1993. godine njegovim osnivanjem, da bi na tu funkciju bio ponovo izabran 1998. i 2003. godine. Postdiplomske studije je apsolvirao u Libanu.

Na Objediniteljskom Saboru Islamske zajednice u Srbiji 27. marta 2007. god. izabran je za predsjednika Mešihata Islamske zajednice u Srbiji i glavnog muftiju, da bi u julu 2008. god. na izborima u Islamskoj zajednici bio ponovo izabran za njenog poglavara.

Bio je kandidat za reisu-l-ulemu Islamske zajednice u BiH 2019. godine.

Imao je dvije supruge, koje žive odvojeno sa svojom djecom. Za sobom je ostavio sedmoro djece.

Ostavite komentar: