BiH spremila prijedlog odluke: Kovid pasoši za nesmetano putovanje

Agencija za identifikaciona dokumenta, evidenciju i razmjenu podataka BiH (IDDEEA) u saradnji sa Ministarstvom civilnih poslova u Savjetu ministara pripremila je prijedlog odluke kojom bi bila zadužena za tehničku obradu i vođenje evidencije o izdatim kovid potvrdama, rečeno Srni u Agenciji.

Kako su naglasili, prijedlog odluke dostavljen je nadležnim organima na konsultacije i dobijanje potrebnih saglasnosti, kako bi je Savjet ministara usvojio.

“U navedenoj odluci pripremljen je prijedlog tehničkog rješenja koji se odnosi na sistem izdavanja digitalne kovid potvrde, njen izgled i sadržaj, kao i nadležnosti institucija u BiH u postupku izdavanja digitalne kovid potvrde. Navedeno rješenje je zasnovano na tehničkim sistemima uspostavljenim na nivou EU”, pojasnili su u Agenciji.

U Agenciji kažu da bi zdravstveni organi u BiH, koji su u skladu sa zdravstvenim propisima u BiH nadležni za izdavanje potvrda o vakcinisanju, testiranju i prebolovanom virusu korona, elektronskim putem dostavljali podatke Agenciji.

Konkretno, kako su naveli, bio bi sproveden sistem koji bi omogućavao zdravstvenim organima izdavanje interoperabilne potvrde koja sadrži informacije o statusu nosioca u pogledu vakcinisanja, testiranja ili prebolovanog kovida 19 na bazi prethodne elektronske razmjene podataka sa Agencijom, koja bi važećim sertifikatom, elektronski ovjeravala bar kod izdavačima digitalne kovid potvrde, a koja bi bila međunarodno priznata i u punom kapacitetu omogućavala građanima BiH putovanja po zemljama Evrope i svijeta.

U Agenciji ističu da je neophodna i saglasnost nadležnih zdravstvenih vlasti u BiH o pomenutom rješenju, čije se izjašnjavanje očekuje u narednom periodu.

Ostavite komentar: