Besjeda patrijarha Porfirija: Ne postoji ništa što je naše, a da nije pravoslavno

Njegova svetost patrijarh srpski Porfirije služio je svetu arhijerejsku liturgiju u Crkvi Svetog Marka u Beogradu povodom hramovne slave i 90 godina od polaganja kamena temeljca za ovu svetinju, koja je replika manastira Gračanica.

Nakon litije oko crkve na Tašmajdanu i lomljenja slavskog kolača, patrijarh srpski je u besjedi istakao da je pravoslavna vjera srpskog naroda – vjera svetog apostola i jevanđeliste Marka i dio srpskog identiteta.

“Naša pravoslavna vjera je od samog rođenja našeg naroda u Hristu oblikovala naš narod, njegovu kulturu, njegov pogled na svijet. Ne postoji ništa što je naše, a da nije pravoslavno i sve što je naše ne postoji, a da nema na sebi pravoslavni pečat”, rekao je patrijarh Porfirije. On je napomenuo da je pravoslavna vjera, ne samo dio identiteta srpskog naroda, nego je vjera u vaskrslog Hrista na pravoslavan način sam temelj i izvor svakog drugog identiteta.

Patrijarh srpski je ocijenio da pravoslavna vjera nije nešto što čini ljude gordima, već upravo suprotno, javio je crkveni Radio “Slovo ljubve”.

“Upravo ta istina da smo blagosloveni Bogom dobili zalog vjere pravoslavne činiće nas uvijek odgovornima i to na jevanđeljski način prema sebi, svojoj porodici, komšijama, sugrađanima, prema svom narodu, prema svemu što je naše, odgovornima prema svojoj državi, ali odgovornima i za čitav svijet”, rekao je patrijarh srpski. On je istakao da pravoslavna vjera čini identitet srpskog naroda, njegovo narodno biće, ma gdje se Srbi u dijaspori nalazili.

“Naša odgovornost u veri se sastoji u svedočenju Hrista jer ta pravoslavna vera zaista nas je konstituisala i oblikovala ovakvima kakvi jesmo”, istakao je patrijarh Porfirije. Govoreći o jevanđelisti Marku, koji je prvi pisao Jevanđelje Hristovo, odnosno prvi stavio u pisanu riječ iskustvo Crkve o živom Bogu koji je pohodio ljudski rod, patrijarh je naglasio da ljudi treba da izgrade jevanđeljske vrline u sebi.

Patrijarh Porfirije je naveo da je sveti Marko pisao o Bogu, koji je sebe ograničio ljudskim tijelom i došao među ljude, ne zato što je morao, nego zato što je po svojoj suštini ljubav, kao i da je Bog iz ljubavi stvorio cijeli svijet, a na kraju i čovjeka kao krunu svijeta.

“Sin Božiji je došao među ljude radi našeg spasenja da postrada, bude raspet i da umre na krstu, ali i da pobedi smrt, da smrt bude prevarena i proguta mamac koji se zove živi Bog i da on iznutra smrt obesnaži i pobijedi u dubinama ada, a nama podari život”, rekao je patrijarh srpski.

Crkva Svetog Marka na Tašmajdanu građena je od 1931. do 1940. godine prema velikom uzoru, crkvi manastira Gračanica. U crkvi je sarkofag sa moštima cara Dušana, te sa zemnim ostacima nekoliko vladika, kao i članova dinastije Obrenović, među kojima posljednjeg kralja iz dinastije Obrenovića Aleksandra Obrenovića i njegova supruge Drage Mašin.

Tu je sahranjen i prvi ktitor male crkve, trgovac Lazar Panča, a u crkvi se čuva jedna od najbogatijih zbirki srpskih ikona 18. i 19. vijeka.

Ostavite komentar: