Banjaluka: Nabavka GPS narukvica za djecu sa autizmom

Predstavnici Adiko banke i Udruženja “Djeca svjetlosti” iz Banjaluke, koje okuplja djecu i osobe sa poteškoćama u razvoj u, potpisali su memorandum o saradnji, čime je dogovorena dodjela GPS narukvica za djecu sa autizmom sa područja Banjaluke.

Ovom saradnjom nastavljena je realizacija aktivnosti Adiko banke iz oblasti podrške porodicama i djeci sa poteškoćama u razvoju, saopšteno je iz ove banke.

Udruženje “Djeca svjetlosti” iz Banjaluke djeluje od 2008. godine i u svom radu pruža pomoć odraslim osoba i djeci sa autizmom, kao i njihovim porodicama.

Osnivanje Dnevnog centra za odrasle osobe sa autizmom, uz podršku gradskih i entitetskih vlasti, a koji je prvi takav centar u BiH, jedan je od značajnijih uspjeha u radu ovog udruženja.

Žaklina Dimitrijević i Mirjana Kojić / Foto: Srna.rs

“Naš projekat nabavke dži-pi-es narukvica za djecu sa poremećajima iz autističnog spektra ima za cilj olakšavanje svakodnevnog života ovoj djeci i njihovim roditeljima”, navedeno je u saopštenju.

Član Uprave Adiko banke Banjaluka Žaklina Dimitrijević izrazila je nadu da će pitanje nabavke GPS narukvica biti sistemski riješeno i da će one biti tretirane kao ortopedsko pomagalo.

“Narukvice pomažu njihovim roditeljima da ih lociraju u svakom trenutku, budući da se često dešava da ova djeca odlutaju od kuće”, istakla je Dimitrijevićeva.

Predsjednik banjalučkog Udruženja “Djeca svjetlosti” Mirjana Kojić istakla je da se ovo udruženje godinama bavi poboljšanjem statusa i životnih uslova djece sa poremećajima iz autizmom, ali i različitim vidovima pomoći njihovim roditeljima.

“Donacija GPS narukvica riješiće ovih 30 roditelja brige lociranja djece u slučaju da se izgube, te spriječiti moguće posljedice, poput onih od prije nekoliko godina na Majevici, koje su, nažalost, imale tragičan kraj”, istakla je Kojićeva.

Adiko banka u BiH se, zajedno sa udruženjima koja se bave problematikom poremećaja iz autističnog spektra, zalaže za sistemsko rješavanje ovog problema.

Iz ove banke navode da bi dži-pi-es narukvice trebalo da budu kategorisane kao ortopedsko pomagalo za djecu sa poremećajem iz autističnog spektra, čime bi se sistemski riješio problem finansiranja narukvica, a roditeljima ove djece barem malo olakšala svakodnevna borba.

Adiko banka, u okviru projekta nabavke GPS narukvica za djecu sa poremećajem iz autističnog spektra, planira uručiti narukvice mališanima iz više gradova.

 

Izvor:(SRNA)

 

Ostavite komentar: