Autobusi iz RS sutra kreću ka Crnoj Gori

Stanovnici Republike Srpske od sutra ponovo mogu da putuju u Crnu Goru, a među prvima na tu destinaciju uputiće se autobusi banjalučkog “Neobasa” i preduzeća “Centrotrans” iz Istočnog Sarajeva.

Pandemija virusa korona parkirala je autobuse još martu, a putovanje u susjedne zemlje i dalje u Evropu bilo je onemogućeno. Linije ka Beogradu uspostavljene su ponovo krajem maja, s tim što na toj relaciji saobraćaju samo autobusi koji voze preko Rače i Pavlovića mosta.

Predsjednik Skupštine Udrženja saobraćaja i veza U Privrednoj komori RS Dejan Mijić ističe za “Glas Srpske” da će sutra prvi putnici iz Banjaluke krenuti u Herceg Novi, Igalo i Kotor.

– Naše preduzeće “Neobas” kreće ka Crnoj Gori nakon dvoipomjesečne pauze. Veoma brzo će u kooperaciji sa kotorvaroškim “Golubićem” te prevoznicima “Lazoro” i “Bočac”, “Neobas” krenuti na redovnu ljetnju liniiju ka crnogorskom primorju koja je građanima uvijek bila najinteresantnija – istakao je Mijić.

U kooperaciji sa firmom “Božur” iz Podgorice, sutra će ka Herceg Novom preko Budve krenuti i autobus prevoznika “Centrotrans” iz Istočnog Sarajeva.

– Ne očekujemno veliki broj putnika na početku, jer gužve nije bilo ni na prvim linijama koje su krenule ka Srbiji. Građani zovu, raspituju se, pa vidjećemo kakva će situacija biti – rekao je za “Glas Srpske” rukovodilac saobraćaji i održavanja u “Centrotransu” Istočno Sarajevo Goran Baković.

U skladu sa vanrednom situacijom koja je i dalje na snazi, putnicima će biti na raspolaganju svako drugo mjesto u autobusu, a bez obzira na smanjen kapacitet.

Sa autobuske stanice u Sarajevu jutros je otiša prvi autobus u Ulcinj, a u sarajevskom “Centrotransu” već od iduće sedmice najavljuju i redovne linije prema Austriji i Njemačkoj.

Ipak, Mijić kaže da ne zna na koji način planiraju to izvesti, s obzirom na to da je Slovenija juče saopštila da ne dozvoljava ni tranzit preko svoje teritorije do daljnjeg.

– Imali smo mogućnost da organizujemo vanlinijski prevoz ukoliko se najavi četiri dana ranije. Međutim oni su shvatili da prevoznici iz BiH to koriste da bi ponovo uspostavili linijski saobraćaj i ukinuli su tranzitne dozvole – rekao je Mijić.

Zbog pandemije virusa korona, Evropska unija je produžila zabranu ulaska do 15. juna za državljane zemalja koje nisu njene članice.

 

Izvor:(Glas Srpske)

 Ostavite komentar: