Atos banka podigla kamate na podignute kredite: Šta to znači za klijente?

Atos banka Banjaluka potvrdila je da je podigla kamatne stope na već podignute kredite i tako ovih dana neugodno iznenadila svoje klijente.   

Promjena kamatne stope, kod ugovora sa promjenjivom kamatnom stopom, uticaće na klijente u zavisnosti od iznosa preostalog duga i dužine preostalog perioda za otplatu duga, navode za BL portal iz Atos Banke, nakon što nas je više čitalaca obavijestilo o rastu kamata na kredite koje su podigli kod ove banke.

Ukupno povećanje kamatne stope iznosi 1,858 odsto, a do njega je došlo nakon početka primjenjivanja novog EURIBOR-a.

„Banka je za period od 31.3.2022. do 30.9.2022. godine primjenjivala za vrijednost šestomjesečnog EURIBOR-a stopu 0,00%, a na dan 30.9.2022. godine primjenila je stopu šestomjesečnog EURIBOR-a važećeg na dan 28.9.2022. godine koji iznosi 1,858%“, objasnili su iz Atos Banke i dodali da je “ovakvo usklađivanje kamatnih stopa, kod ugovora sa promjenjivom kamatnom stopom praksa banaka u čitavom svijetu”.

Iz banke su o povećanju kamatne stope progovorili i kroz konkretan primjer. Tako ukoliko klijent ima kredit u iznosu od pet hiljada maraka sa periodom otplate 60 mjeseci i kamatnom stopom od 5,99 odsto, njegova mjesečna rata iznosila je do sada 96,63 maraka. Nakon rasta kamatne stope, u slučaju da je otplatio 28 mjesečnih rata, klijent će sada u tom slučaju biti primoran da plaća 99,06 maraka.

Naravno, iznos mjesečne rate će biti znatno veći ukoliko je klijent podigao veći iznos kredita i ako je tek na početku njegove otplate.

Agencija za bankarstvo Republike Srpske donijela je prije tri dana odluku o privremenim mjerama za ublažavanje rizika rasta kamatnih stopa, kako bi bili zaštićeni korisnici bankarskih usluga, te očuvana stabilnosti bankarskog sektora u Srpskoj.

Po toj odluci, banke u Srpskoj koje se odluče da povećaju kamatne stope od dva odsto i više na postojeće i nove kredite moraće da izdvajaju više novca za kreditni rizik.

“Teret krize treba da podnesu svi podjednako, a ne da se sve svali na leđa klijenata”, rekao je tim povodom direktor Agencije za bankarstvo RS Srđan Šuput.

Naglasio je da sa presjekom stanja na 30. jun ove godine nije došlo do značajnijeg rasta promjenljivih kamatnih stopa na postojeće kredite.

“Taj rast kreće se od 0,3 do 0,5 odsto. Spremamo se za šokove koji mogu da nastanu. Međutim, primijetili smo da su banke već promijenile kamatne stope na nove kredite, a naša odluka odnosi se na sva povećanja kamatnih stopa od 30. juna ove godine”, podvukao je Šuput.

Srđan Banović, BL portal

Ostavite komentar: