Apel da OTKAZ bude posljednja mjera: Inspektori pojasnili šta znači sporazumni raskid ugovora o radu

Povodom informacija da poslodavci radnicima nude potpisivanje sporazumnog raskida ugovora o radu zbog obustave rada i otežanog poslovanja, iz Republičke inspekcije rada skreću pažnju radnicima šta za njih znači potpisivanje takvog sporazuma.

– Sporazumni raskid ugovora o radu, predstavlja dvostrani pravni akt, između radnika i poslodavca u kome se definišu uslovi prestanka ugovora o radu na osnovu njihove međusobne saglasnosti. On proizvodi pravno dejstvo od dana ovjere potpisa radnika na sporazumu od strane nadležnog organa lokalne samouprave. Nastupanjem tog datuma prestaju sva prava i obaveze iz radnog odnosa, te je poslodavac obavezan da radnika odjavi sa obaveznih doprinosa – objašnjavaju u Inspektoratu RS.

Kod sporazumnog raskida ugovora o radu nema otkaznog roka, jer se u ovom slučaju ne radi o otkazu, a u skladu sa odredbama Zakona o radu u ovim slučajevima radnik nema ni pravo na otpremninu.

Ono što je jako važno da radnici znaju ukoliko zaključe sporazumni raskid ugovora o radu, je da u skladu sa važećim propisima neće moći ostvariti naknadu za nezaposlene osobe, niti zdravstveno osiguranje i penzijsko i invalidsko osiguranje. Zaključivanjem sporazumnog raskida ugovora o radu radnik svjesno i na nedvosmislen način doprinosi prestanku radnog odnosa, jer je za isto bila potrebna i volja radnika što se dokazuje njegovim potpisom, te se smatra da je radnik saglasan sa raskidom ugovora – naglašavaju u Inspektoratu RS i ističu da inspekcija rada ne može dati radnicima instrukciju da li da potpisuju ili ne potpisuju sporazumne raskide ugovora o radu, jer je isto izraz volje samog radnika.

– Međutim, ovim putem želimo da im ukažemo na pravne posljedice takvog sporazuma. Nakon potpisivanja takvog sporazuma, radnik može samo u sudskom postupku da pokuša osporavati vlastiti potpis. Svjesni smo da će aktuelna situacija ostaviti niz posljedica na privredu i ekonomiju. Vlada RS utvrdila je niz mjera s ciljem pomoći privredinim subjektima radi prevazilaženja poteškoća u poslovanju. Želimo apelovati na poslodavce da u razgovoru sa radnicima pokušaju usaglasiti rješenje o načinu radnog angažovanja i isplati plata, a da posljednja mjera bude otkaz ugovora i odjava djelatnosti – poručuju iz Inspektorata.

 

Izvor:(SrpskaInfo)

 Ostavite komentar: