Angažovani i ronioci: Radovi na mostu na Savi kod Gradiške napreduju uprkos problemima

Radovi na mostu na Savi kod Gradiške teku planiranim tokom uprkos otežavajućim okolnostima, a završetak radova se očekuje krajem 2022. godine.

Na obalama rijeke Save, s desne strane u blizini Gradiške i lijeve, hrvatske strane kod Gornje Varoši radnici, uprkos problemima s vodostajem, vrijedno rade na izgradnji važnog međugraničnog mosta kojeg zajednički i u jednakim omjerima, finansiraju Bosna i Hercegovina i Hrvatska.

Most će, kada bude gotov, biti dug 426, a širok 22,5 metara. Imaće četiri trake, po dvije u svakom smjeru. Svaki trak bit će širok 3,75 metara.

Radnici su u pomoć morali zvati i ronioce. Zbog visokog vodostaja od ponedjeljka, 12.oktobra izvršena je evakuacija dizalica iz inundacije te su u protekloj sedmici započete aktivnosti na povratku mehanizacije na poziciju rada. Zbog toga su 20.oktobra angažovani ronioci kako bi izvukli stope stabilizatora dizalice iz poplavljenog područja, potvrdili su iz Hrvatskih cesta za SBplus.

“Zbog nivoa vodostaja te stope su se potopile, a mi smo izvršili kačenje i njihovo izvlačenje kao i izvlačenje specijalnih tegova za dizalicu. Dio elemenata mosta je takođe potopljen pa će nas vjerovatno opet angažovati, mada su uslovi rada prilično nepovoljni. Temperatura vode toga dana iznosila je deset stepeni, vidljivost je bila nula pa se sve radilo na opip i osjet, a bez specijalnih odjela i grijača sve bi zapravo bilo neizvodivo. Dva sata boravili smo u vodi, a jedina olakšavajuća okolnost je bila ta što su, zbog radova na mostu, iz korita očišćene sve prepreke poput ostataka debala. U isto vrijeme na ruku nam nije išlo ni to što je Sava bila i jako brza, no uspješno smo obavili svoj dio zadaće”, kazao je Robert Kalanj predsjednik KPA “Marsonia”, iz kojeg su na ovim radovima bila angažovana dva ronioca.

Na poslovima izrade mosta angažovano je puno više radnika, koji su do sada poslove obavili prema ranije utvrđenom planu.

“Na desnoj obali u Gradišci u potpunosti su izvedeni šljunčani piloti i mlazno injektiranje. Izvedena je velika većina nasipa od postojeće E-661 prema budućem mostu. Izgrađen je propust u trupu putnog nasipa, kao i putni prolaz na lokaciji krune odbrambenog nasipa na desnoj strani Save. Izgrađeno je stupište S3, a u toku je izgradnja upornjaka, armiranje i betoniranje krilnih zidova upornjaka.

Na lijevoj, hrvatskoj obali rijeke Save, u potpunosti su izvedeni šljunčani piloti i mlazno injektiranje. Na poziciji stupišta S2 izveden je iskop građevne jame pod zaštitom talpi, ugrađen podložni beton, izveden temelj i prva kampada stupa visine tri metra. Građevna jama stupišta S2 je trenutno poplavljena zbog visokog vodostaja Save. Na poziciji upornjaka U1 (RH) izvedena je temeljna stopa i u toku je armiranje zidova upornjaka. 21. avgusta započela je montaža čelične konstrukcije na poziciji S3 i to segmenta 21, a na strani RH očekuje se tokom oktobra na poziciji stupišta S2”, naveli su iz Hrvatskih cesta.

Izrada čelične konstrukcije mosta povjerena je Đuro Đaković Montaži, iz koje su na pitanje što su i koliko odradili kada je u pitanju njihov dio posla odgovorili kratko kako su “u toku radovi na izradi i montaži mosta” te da će više detalja dati na konferenciji za medije koju planiraju održati ove sedmice.

Iz Hrvatskih cesta kažu da u proizvodnom pogonu ĐĐ Montaže u Slavonskom Brodu čeličnu konstrukciju mosta proizvode u skladu sa planiranom dinamikom radova.

“Najavljena je i u radionicu dopremljena cjelokupna količina čelika za izradu rasponske konstrukcije mosta. Ukupno je proizvedeno ili je u proizvodnji 3.210 tona od 4.798 tona čelične konstrukcije (cca 66,9%). Na poziciju ugradnje sa strane RH-a dopremljeno je 160, a na BiH stranu 888 tona antikorozivno zaštićenih segmenata konstrukcije mosta (1048 tona) od čega je trenutno oko 519 tona podignuto i montirano na stupište s3. U toku je zavarivanje elementa segmenta broj 22.” opisali su trenutnu situaciju na izgradnji mosta iz Hrvatskih cesta.

Rok za završetak radova je kraj 2022. godine, a nadati se da će most kod Gradiške, kada bude gotov, puštanje u saobraćaj čekati puno kraće nego što je to slučaj s mostom na rijeci Savi kod Svilaja koji je gotov, ali nije u funkciji jer se još čeka završetak pristupnog puta u BiH.

Tehničke podatke i opis radova možete detaljno pročitati na portalu SBplus.hr.Ostavite komentar: