AMS RS: Većina puteva prohodna, saobraćaj se odvija usporeno

Većina puteva u Republici Srpskoj je prohodna, ali zbog sniježnih padavina i poledice, saobraćaj se odvija usporeno, posebno na dionicama u višim planinskim predjelima i preko prevoja, a izdvajamo putne pravce: Vlasenica–Han Pjesak, Sarajevo–Sokolac-Rogatica, Trnovo-Foča, Mrkonjić Grad-Mliništa, Kneževo-Ugar i Kotor Varoš–Teslić.

U nižim predjelima kolovozi su pretežno mokri i klizavi, te je moguća i poledica, posebno preko mostova, nadvožnjaka i na prilazu tunelima. Na dionicama koje prolaze kroz usjeke i pored kamenih kosina, skreće se pažnja na povećanu opasnost od odrona kamenja i zemlje na kolovoz.

Iz AMS RS, na svim putnim pravcima savjetuju opreznu i sporiju vožnju uz obavezno posjedovanje zimske opreme.

 

FEDERACIJA BiH

Zbog saobraćajne nezgode koja se dogodila na dionici autoputa A-1 Kakanj-Zenica jug, kod isključenja za naplatno mjesto Lašva, saobraćaj se odvija usporeno, preticajnom trakom.

Ugaženog i raskvašenog snijega na kolovozu ovoga jutra ima na većini puteva i u FBIH, a posebno na dionicama u višim predjelima. Izdvajamo putne pravce: Sarajevo-Tuzla, Sarajevo-Doboj, Bihać-Bosanski Petrovac, Prozor-Gornji vakuf/Uskoplje, kao i puteve na području Livna, Bosanskog Grahova, Drvara i Glamoča.

Na putnom pravcu Livno-Kupres dodatne poteškoće stvara jak vjetar koji formira sniježne nanose, saopšteno je iz AMS RS.

 

GRANIČNI PRELAZI

Na GP u BiH zadržavanja nisu duža od 30 minuta.

Zbog zimskih uslova za vožnju u Hrvatskoj, obustavljen je saobraćaj za teretna vozila sa prikolicom i šlepere na graničnom prelazu Izačić.

Iz bjezbedonosnih razloga obustavljen je saobraćaj za teretna vozila i autobuse GP Brčko-Gunja.

Vozači koji planiraju putovanje van granica Republike Srpske i BiH imaju mogućnost da provjere trenutno stanje saobraćaja na 11 graničnih prelaza – Gradiška, Gradina, Novi Grad, Kozarska Dubica, Kostajnica, Rača, Pavlovića most, Zupci, Brod, Šepak i Karakaj.

Više informacija o stanju na putevima RS i FbiH, te o stanju na graničnim prelazima, možete pogledati ovdje

 Ostavite komentar: