AMS RS: Saobraćaj otežan zbog snježnih padavina i poledice

Zbog sniježnih padavima i poledice, otežano i usporeno se saobraćaj odvija na dionicama u višim planinskim predjelima i preko prevoja.

Iz AMS RS posebnu pažnju skreću na područje, Kneževa, Mrkonjić Grada ,Gacko-Tjentište, preko prevoja Čemerno, Sarajevo-Rogatica, preko Romanije, a na dionicama puteva Vlasenica-Han Pijesak preko Han Polgeda, Trnovo-Foča preko Rogoja obavezna je upotreba lanaca za teretna vozila sa prikolicom i šlepere. Jak vjetar duva na području Gacka, koji povremeno stvara sniježne nanose, također zbog jakog vjetra saobraćaj se odvija otežano na putnom pravcu Ulog – Klanci, te se ne preoručuje saobraćajnje na ovoj dionici.Zbog niskih temperatura, poledice ima i u nižim predjelima, preko mostova, nadvožnjaka i na prilazu tunelima. Na dionicama koje prolaze kroz usjeke i pored kamenih kosina upozoravamo na povećanu opasnost od odrona kamenja i zemlje na kolovoz.

Iz AMS RS apeluju na vozače da na svim putnim pravcima voze oprezno i da na put ne kreću bez zimske opreme.

FEDERACIJA BiH

Snijega na kolovozu ima na putevima u istočnim, centralnim i zapadnim krajevima F BIH, kao i preko pojedinih planinskih prevoja. Jak vjetar mjestimično stvara sniježne nanose na putevima: Šuica-Livno-Kamensko, Ripač-Vrtoče i Kazanci-Bosansko Grahovo-Resanovci, kao i na širem području Posušja, dok se zbog snijega na kolovozu usporeno saobraća na putevima: Glamoč-Mliništa-Mrkonjić Grad, Olovo-Kladanj.Poledica se može očekivati na dionicama u višim predjelima, kao i na mostovima i prilazima tunelima.

Na snazi su zimski uslovi vožnje, pa u skladu s tim, u slučaju obilnijih sniježnih padavina, može doći do zabrane saobraćaja priključnim vozilima na planinskim prevojima gdje je kolovoz zasniježen, do stvaranja uslova za sigurno saobraćanje. Također, u slučaju potrebe autobusi i teretna vozila moraju na pogonskim točkovima koristiti lance na planinskim prevojima.

Na regionalnom putu R-419 Mihalji-Blidinje obustavljen je saobraćaj za vozila čija ukupna masa prelazi 3,5 t.

Apeluje se na vozače da prilagode vožnju trenutnim uslovima i stanju na putevima, te da na put ne kreću bez zimske opreme. Mole se vozači da posebnu pažnju posvete pješacima koji su primorani kretati se po kolovozu (gdje trotoari nisu očišćeni).

GRANIČNI PRELAZI

Na graničnim prelazima u BIH zadržavanja nisu duža od 30 minuta .

Zbog radova u Hrvatskoj i dalje je obustavljen saobraćaj na graničnom prelazu Novi Grad-Dvor.

Više informacija o stanju na putevima RS i FBiH, te o stanju na graničnim prelazima, možete pogledati ovdje.

 

(BL PORTAL)

 

Ostavite komentar: