Alarmantno: Opasna droga na ulicama Sarajeva

Uhapšen 27-godišnjak kod kojeg je policija pronašla paketiće spida i kristal meta. Poznat kao parti droga, ubrzava organizam i drži ga budnim.

Da je jedna od najopasnih droga kristal met (krystal meth) već odavno na ulicama Sarajeva, dokazuje i vijest iz biltena Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo o hapšenju dilera drogom.

Češće uzimanje

Sarajevska policija preksinoć je u centru grada, u ulici Branilaca Sarajeva, privela E. M. (27), kod kojeg su pronađeni pet paketića spida i tri paketića kristal meta.

Metamfetamin, poznatiji kao kristal met, droga je koja se lako sintetiše i brzo izaziva zavisnost, što dovodi do češćeg uzimanja droge i povećavanja doze.

Psiholog Aleksandar Milić iz Banje Luke navodi da je riječ o sintetičkoj drogi, koja je mnogo opasnija od biljnih.

– Cilj onih koji proizvode i prodaju droge je da kod ljudi postignu zavisnosti i oni ljude zarobljavaju u tu zavisnost. Uslovno rečeno teške droge postižu jak efekt, a cilj narkomana je upravo da malom količinom postignu jak efekt. To je cilj i te supstance. U mojoj praksi zavisnici se nikad nisu zadovoljavali jednom supstancom, uvijek su eksperimentisali s više supstanci – objašnjava psiholog Milić.

Prema njegovim riječima, i ova droga, poput drugih, izaziva promjene u ponašanju zavisnika, koji su skloni napadima i krađi radi nabavljanja novih količina.

Kristal met, koji je u Njemačkoj poznat i kao parti droga, ubrzava organizam i drži ga budnim. Konzument postaje euforičan, rastu mu samopouzdanje i libido, poslije čega dobije jake halucinacije, postaje paranoičan, nervozan i vrlo opasan po okolinu. Zavisnik o metu često ima osjećaj da mu po tijelu gmižu insekti pa se nekontrolisano češe dok ne napravi žive rane.

Laka proizvodnja

Kad se prestane s uzimanjem ove droge, zavisnik ne može da spava iako je umoran i ima probleme s koncentracijom. Kristal met ili, kako ga još nazivaju, “kokain siromašnih” lako se proizvodi u kućnim laboratorijama i jeftiniji je od drugih narkotika.

U Srbiji se ova droga još 2012. godine pojavila na ulicama

Fizičko propadanje

Kristal met može se uzeti kao pilula, ušmrkavati kao prah ili se ubrizgava injekcijom. Stručnjaci kažu da je višestruko opasniji od heroina i kokaina, jer djeluje pogubno na mozak i nervni sistem. Korisnik počinje fizički propadati, dobija jezive ekceme i mjehuriće po cijelom tijelu, a veliki broj njih na kraju oboli od HIV-a.

 

Izvor:(Avaz.ba)

 

Ostavite komentar: