Akropolj “poziva” da se vratite ponovo: Turistička atrakcija Atine iznova oduševljava turiste FOTO

Atina kao na dlanu, pogled od kojeg zastaje dah i prizor koji “zove” na ponovni dolazak, samo su neki od razloga za posjetu  čuvenom Akropolju.

Jedna od najvećih turističkih atrakcija stare Grčke, posvećena boginji Atini, dominira centrom grada moderne Atine sa stjenovitog uzvišenja.

Akropolj – “akros” vrh i “polis” grad bukvalno znači “grad na brdu”. Visine je 150 metara, a sam vrh čini platforma dimenzija 300 puta 150 metara, gdje se nalazi arhitektonski kompleks. Zakonom je čak određeno da zgrade u Atini ne smiju biti previše visoke, kako bi Akropolj dominirao. Podatak je ovo koji su podijelili turistički vodiči sa novinarima iz Banjaluke i okolnih gradova Srpske tokom nekoliko dana nezaboravnog obilaska ovog dijela Grčke u organizaciji turističke agencije Kontiki.

Mnogi turisti, iz raznih dijelova svijeta, pohrlili su na ovo brdo u isto vrijeme kada i pripadnici “sedme sile”. I tako je svaki dan. Uspon je zbog toga otežan, ali ni to nije uspjelo da baci sjenu na ono što se moglo vidjeti po dolasku do cilja. Pogled na Atinu – neprocjenjiv, spomenici i kariotide iz petog vijeka prije nove ere zaista su nešto što će zadovoljiti turističke zahtjeve i prohtjeve bukvalno svakog čovjeka.

Na svakom koraku ima nešto što treba uslikati i sačuvati u galeriji uspomena, ali ono što turisti nikako ne bi smjeli da urade jeste da se fotografišu bosi na ovoj svetinji. To je strogo zabranjeno – kamenje se ne smije dodirnuti golom nogom. Svetinja je izgrađena od 70.000 precizno sređenih ploča od mramora. Svaki kamen ima svoje mjesto. A cijeli posao bio je izuzetno skup.

“Grčka je u to vrijeme bila siromašna, pa je sve isfinansirao jedan čovjek iz Grčke koji se obogatio prodajom pamuka u Turskoj”, objasnili su turistički vodiči.

Uvjerenje u to da su na ovoj svetinji radili robovi, po svemu sudeći, nije ispravno. Na ovim poslovima bili su angažovani Grci koji su za to uredno dobijali platu. Uradili su pravi posao, složiće se mnogi turisti koji su posjetili ovo mjesto, a sasvim sigurno i oni koji to tek planiraju da urade.

“Fascinantna građevina sačuvana kroz tolike vijekove baš oduševljava. Zove me da se ponovo vratim”, rekla nam je Nataša Miljković, novinarka iz Gradiške.

Nataša Lakić, BL portal

Ostavite komentar: