“Ako častite, počastite bebu i mamu”: Aktivisti pozivaju građane da prijave korupciju u bolnicama

Ako hoćete da častite povodom prinove u porodici, počastite bebu i mamu, vašu rodbinu i prijatelje, a ne doktore.

Poručuju to iz Udruženja “Baby steps”, koje sprovodi aktivnu kampanju na buđenju svijesti porodilja i njihovih porodica u borbi protiv korupcije u porodilištima širom BiH.

Rezultati istraživanja ovog udruženja pokazali su da je 50 odsto porodilja i članova njihovih porodica dalo novac ili poklon u porodilištu, javno ili tajno, prije ili poslije poroda. Mnoge majke i očevi iz zahvalnosti, ali i straha za zdravlje, daju mito medicinskim radnicima u porodilištima, a ovakvo ponašanje kod nas je poprimilo razmjere prave epidemije.

“Alarmantno je šta se dešava; doktori direktno traže novac ili to insinuiraju, ali i porodilje same, pod pritiskom okoline i trauma koje su druge žene doživjele, odlučuju da daju kovertu kako bi im se, u stvari, omogućilo ono na šta već imaju pravo”, naglasila je predsjednica Udruženja iz Sarajeva, Amila Tatarević.

Analizirajući odgovore građana, u udruženju su izračunali da, zbog prinove u familiji, medicinsko osoblje u prosjeku častimo sa 141 markom. Procjene još kažu da svake godine za mito u porodilištima u BiH izdvojimo 2,1 milion maraka, ako se vodimo računicom da godišnje 15.000 žena ili članova njihove porodice daje novac zdravstvenim radnicima pri porodu.

Ne smijemo ćutati, poruka je žena koje učestvuju u projektu “Antikorupcija u porodilištima”.

Moramo shvatiti da su u fokusu porodilje, poručuje Tatarevićeva, a kod nas je nažalost fokus na ljekarima i medicinskim sestrama, odnosno “kako, koliko i kome dati novac da bismo imali bolje uslove”.

Napominju da se BiH obavezala da će uskladiti zakonodavstvo sa pravnim tekovinama Evropske unije i da je potrebno aktivirati se na izmjenama zakona, koji još ne prepoznaju zaštitu lica koja se odluče da prijave korupciju.

Podsjetimo, svi međunarodni izvještaji pokazuju da BiH već godinama stagnira u borbi protiv korupcije, prenosi Srpskainfo.

Ostavite komentar: