14.000 djece nema nikakvu priliku za digitalno obrazovanje: Na jedan računar 20 učenika

30.11.2022. | 13:34

U Bosni i Hercegovni danas u prosjeku 20 učenika dijeli jedan računar, a 583 škole, osnovne i srednje, nemaju nijedan komad informatičke opreme, naglašeno je na konferenciji “Osmislimo obrazovanje” koju su u Sarajevu organizovali UNICEF i UNESCO.

Iz UNICEF-a u navode da je zbog toga 14.000 djece nema nikakvu priliku za digitalno obrazovanje.

“Neophodno je zajednički raditi na uvođenju jednakih prilika za digitalno učenje za svu djecu”, dodaju iz UNICEF-a, prenosi Fena.

Rezidentna predstavnica UN-a u BiH Ingrid Mekdonald podsjetila je da je u septembru 2022. generalni sekretar UN-a sazvao samit o transformaciji obrazovanja na kojem su se šefovi država, uključujući i BiH, opredijelili da obrazovanje stave na vrh prioriteta.

“To je važno za nastavnike, učenike i roditelje, a na nama je da nađemo način da zaključke te konferencije pretočimo u djelo kako bi poboljšali obrazovni sistem. Prekid u obrazovanju koji je nastao zbog pandemije COVID-19 dao je priliku da se iskoristi ono što je naučeno iz tog iskustva za poboljšanje obrazovanja”, rekla je ona.

Pomoćnik ministra civilnih poslova BiH Adnan Husić naveo je da je digitalizacija u obrazovnom sektoru u BiH posebno važna jer smo tokom pandemije bili naglo prinuđeni da pređemo na online sistem učenja, što je pokazalo svu važnost tehnologije u obrazovanju.

Na konferenciji je naglašeno da se mora iskoristiti moć digitalne revolucije kako bismo osigurali da kvalitetno obrazovanje postane javno dobro i ljudsko pravo, s posebnim fokusom na najmarginalizovanije.