“Žuta kuća” u naselju Obilićevo koči saobraćaj, uskoro bi mogla biti srušena

BANJALUKA – “Žuta kuća” na uglu između Pionirske i Ulice braće Jugovića u naselju Obilićevo uskoro bi mogla biti srušena, a decenijski problem saobraćaja u ovom dijelu grada riješen.

Prijedlog odluke o davanju saglasnosti za zaključivanje ugovora o kupovini ove kuće, te njenom rušenju i izgradnji saobraćajnice biće na dnevnom redu iduće sjednice Skupštine grada, koja je zakazana za 12. jun.

Naime, “žuta kuća”, koja se nalazi na spoju ove dvije ulice, koči odvijanje saobraćaja te onemogućava vozilima, a posebno autobusima, da saobraćaju izeđu Pionirske i Ulice braće Jugovića.

Slaviša Sandić, načelnik Odjeljenja za saobraćaj i puteve, rekao je da je ovo decenijski problem te da Ulica braće Jugovića, iako je dovoljno široka i ima trotoare s obje strane, nikada nije povezana s Pionirskom.

“Vjerovatno se niko prije nije upuštao u to da nađe vlasnika. Mi smo gledali opšti interes u tom dijelu grada, obezbijedili smo sredstva i idemo u Skupštinu grada s ovom prijedlogom”, kazao je Sandić.

Prijedlogom ove odluke grad će od vlasnika kuću kupiti za više od 200.000 KM.

Gradonačelnik Igor Radojičić rekao je da se taj problem možda čini banalnim, ali da će rješavanje imovinskih odnosa jedne kuće stvoriti sasvim drugi režim saobraćaja u tom dijelu grada.

“Jedna kuća na ukrštanju ulica Braće Jugovića i Pionirske dosad je sprečavala da se preusmjere autobusi i da se saobraćaj rastereti. Konačno su riješeni imovinski odnosi i rušenje tog objekta omogućiće promjenu režima i rasterećenje saobraćaja u Obilićevu”, istakao je Radojičić.

Sandić je naglasio da će se izgradnjom Zelenog mosta, koji bi trebalo da bude otvoren do sredine juna, promijeniti režim saobraćaja u tom dijelu grada.

“Sadašnja Ulica Miloša Obilića, kojom ide javni prevoz, vjerovatno će biti jednosmjerna”, rekao je Sandić.

Dodao je da će, ako ovaj prijedlog bude usvojen na sjednici Skupštine grada, kuća biti uklonjena, dvije ulice spojene, a javni prevoz biće preusmjeren na tu saobraćajnicu.

“Promjenom režima saobraćaja, uklanjanjem te kuće i spajanjem ove dvije ulice nama se pruža mogućnost da vraćamo javni prevoz preko te saobraćajnice do Ulice cara Lazara, što je sada nemoguće zbog ove kuće”, objasnio je Sandić

 

Izvor:(Nezavisne novine)

Ostavite komentar: