Zub vremena nagriza vilu Paskolo: Zašto nacionalni spomenik u centru Banjaluke nikog ne zanima

Urušen krov, zidovi išarani grafitima i granje koje ih zaklanja, trava i korov na sve strane. Tako danas izgleda vila jedne od najuglednijih banjalučkih porodica, nekad ponos stare Banjaluke.

Vila Paskolo, nadomak centra grada, samo je blijeda sjenka nekadašnje ljepotice. Sada u vlasništvu biznismena Brane Jankovića, vila je već 11 godina i nacionalni spomenik BiH. Sve te “titule” ni malo joj ne pomažu i, iz godine u godinu, naočigled svih, sve više propada.

Dok nadležni „zatvaraju oči“, stručna javnost upozorava – nebriga o nacionalnom spomeniku ubrzava njegovo urušavanje.

“Smatram da je tu veoma važna uloga institucija koje bi trebale imati odgovornost prema nacionalnim spomenicima, ma u čijem vlasništvu se nalazili. Mora se naći način kojim se degradacija objekata i cjelina može spriječiti”, kaže za BL portal banjalučki arhitekta prof. dr Miroslav Malinović.

Komisija za očuvanje nacionalnih spomenika u BiH uvrstila je vilu Paskolo pod svoju zaštitu 2010. godine, zabranivši tada bilo kakve prostorne izmjene u krugu u kojem se nalazi. Ista Komisija 2018. godine, na zahtjev vlasnika,  donosi izmjenu u kojoj dozvoljava izgradnju stambeno-poslovnih kompleksa sa sjeverne i istočne strane i podzemnu garažu.

Dozvoljena visina ovih objekata iznosi četiri sprata, što je duplo veće od vile Paskolo.

Profesor Malinović smatra da je upravo parcela bila specifikum ovog objekta i, kako kaže, ta je kompozicija bila jedinstvena u gradu – reprezentativan primjer luksuzne arhitekture jednoporodičnih stambenih objekata građenih u međuratnom periodu.

„Neophodno je vilu Paskolo posmatrati u kontekstu parcele i pejzažnog uređenja okruženja u kojem je nastala i postojala do gradnje objekata, koji su, prema mom ličnom mišljenju, u dobroj mjeri narušili integritet vile“, kaže on.

Izgrađena u periodu između dva svjetska rata kao dom za uglednu banjalučku porodicu Emerika Paskola, služila je kao konzularno predstavništvo Velike Britanije do 1999. godine, kada je devastirana u protestima građana zbog NATO bombardovanja Srbije. Otad počinje da se urušava, a do danas niko nije ni pokušao da je rekonstruiše.

Iz Republičkog zavoda za zaštitu kulturno-istorijskog i prirodnog nasljeđa nemaju konkretan odgovor zašto je vila potpuno zapuštena. Objašnjavaju da bi prilikom rekonstrukcije trebalo koristiti prirodne materijale, ali ne navode kada će i da li će ta rekonstrukcija početi. Jedino što je zasad poznato je da, prema važećim propisima, ne može biti srušena.

„Vlasnik ne može da sruši postojeći objekat, što je jasno iz propisanih mjera zaštite“, poručili su za BL portal iz Republičkog zavoda za zaštitu kulturno-istorijskog i prirodnog nasljeđa.

Sa vlasnikom vile Branom Jankovićem pokušali smo stupiti u kontakt, ali naša pitanja ostala su bez odgovora.

Profesor Malinović smatra da od vile ne treba odustati i da treba naći način kako je sačuvati.

„S obzirom na to da je u privatnom vlasništvu, ostaje jedino da se uputi otvoren poziv da se nađe način da se izvedu radovi, ako ne na cjelovitoj revitalizaciji, onda makar na zaštiti od daljeg propadanja objekta”, zaključuje Malinović.

Nikolina Damjanić, BL portal

 

Ostavite komentar: