Zbog koronavirusa stala obnova Kulturnog centra “Banski dvor”

Kulturni centar „Banski dvor“ će ove godine najvjerovatnije ostati bez nove klimatizacije i sistema vatrodojave čime će uveliko biti otežan rad ove ustanove u kojoj se održavaju razni događaji – od koncerata i izložbi do konferencija, ali u skorije vrijeme i sjednice narodne i gradske skupštine.

„Krivac“ kao i za mnoge stvari je manjak novca u gradskoj kasi do kojeg je došlo zbog pojave virusa korona, potvrdio je načelnik Odeljenja za komunalne poslove Grada Banjaluka Petar Bilčar.

– Dio radova na novoj klimatizaciji i novi sistem vatrodojave je bio planiran u ovoj godini. Za njih je bila određena i stavka u budžetu i ti radovi su bili uvršteni u plan javnih nabavki. Međutim, zbog već opšte poznatih okolnosti za sada je to stopirano – naveo je on.

Istakao je da se čekaju bolji dani, te da će eventualno pokretanje projekta zavisiti od poboljšanja stanja u budžetu grada.

Napomenuo je da je za objekat Banskog dvora predviđeno da se uradi centralizovan sistem klimatizacije, te da je već urađen projekat prema kojem će za te radove biti potrebno oko 800.000 KM. Kako bi Banski dvor dobio novi sistem vatrodojave potrebno je uložiti oko 70.000 KM.

– Sada je sve stalo i tako će ostati, ako se u toku godine ne poboljša situacija u budžetu – upozorio je Bilčar.

Da će biti u velikom problemu zbog nedostatka klimatizacije, ali i bez novog sistema vatrodojave, potvrđuju i posljednje informacije iz Kulturnog centra „Banski dvor“.

U ovogodišnjem programu rada ove ustanove, koji će razmatrati odbornici na idućem zasjedaju Skupštine grada, navedeno je da je potpuna i temeljna sanacija zgrade Banskog dvora jedan od osnovih preduslova da bi ustanova zaživjela u punom kapacitetu.

– S tim u vezi, uspješno je saniran spoljašnji dio zgrade, što predstavlja jednu od vrlo važnih stepenica na putu daljeg razvoja i funkcionisanja Banskog dvora kao epicentra svih kulturnih dešavanja u Banjaluci – navedeno je u Programu.

Naglašeno je da bi, nakon završetka tih radova, naredna etapa trebala u što kraćem roku obuhvatiti sanaciju i obnovu mašinskih instalacija.

– Tu je posebno izražen problem sa sistemom klimatizacije ustanove, koji je zastario, prevaziđen i van funkcije od marta 2017. godine. Problem s klimatizacijom će se dodatno pogoršati i kulminirati u 2020. godini, jer su tokom radova na fasadi sa zgrade Banskog dvora trajno odstranjeni svi privremeni klima uređaji, čije vraćanje nije predviđeno, jer oni, prema mišljenju Zavoda za zaštitu kulturno-istorijskog i prirodnog nasljeđa RS, narušavaju autentičan izgled eksterijera zgrade – precizirano je u ovom dokumentu.

Istaknuto je da je, pored klimatizacije, veoma važno da se u što skorijem periodu rekonstruiše i dotrajali sistem vatrodojave.

– To je veoma bitno za ustanovu u kojoj se tokom godine održi veliki broj kulturnih događaja i u koju dođe značajan broj posjetilaca – navedeno je u Programu.

U prethodnih nekoliko godina u obnovu Banskog dvora uloženo je više od tri miliona KM, a sredstva su obezbijedili Grad i Vlada RS.

Zgrada je dobila novi bakarni krov, čime je spriječeno prodiranje vode i dalji nastanak štete prokišnjavanjem u objekat. Urađena je rekonstrukcija fasade, ugrađena dekorativna rasvjeta, te u potpunosti zamijenjena vanjska stolarija. Urađena je rekonstrukcija 82 kapitela sa likom dvoglavog orla, i to 76 od vještačkog, a ostalo od prirodnog kamena.

Banski dvor je otvorio vrata 8. novembra 1932. godine, a za njegovu izgradnju zaslužan je prvi ban Vrbaske banovine Svetislav – Tisa Milosavljević, za čijeg banovanja su izgrađeni i mnogi drugi reprezentativni objekti u Banjaluci.

 

Izvor.(SrpskaInfo)

 

 

Ostavite komentar: