Završni događaj BHRI programa za mlade: Gradu podrška za obnovu Doma omladine

U Domu omladine u Banjaluci održana je manifestacija ”Youth connected for change” kao završni događaj BHRI programa za mlade, koji je u posljednje četiri godine realizovala Međunarodna organizacije za migracije u BiH, uz finansijsku podršku Američke agencije za međunarodni razvoj, saopšteno je iz Gradske uprave.

Putem ovog programa, u Banjaluci su podržana 64 projekta, uglavnom projekti različitih nevladinih organizacija koji se odnose na organizovanje omladinskih aktivnosti usmjerenih na jačanje liderstva i zagovaranja mladih, promovisanju pozitivnih inicijativa, događaji iz kulture i sl.

Grad Banja Luka je u okviru ovog programa dobio podršku za obnovu krova Doma omladine, omogućavajući mu da postane centralno mjesto susreta omladinskih organizacija za umrežavanje i organizaciju aktivnosti.

Savjetnica gradonačelnika Banjaluke za društvene djelatnosti Milada Šukalo izrazila je zahvalnost za podršku projektima banjalučkim omladinskim organizacijima, ali i Gradu Banjaluci.

“Zahvaljujući jako dobroj saradnji i aktivnostima koje smo mi kao Grad obećali i realizujemo, a to je izgradnja lifta i stepenica za ovaj dio Doma omladine, oni su kroz ovaj program odlučili da dodatno podrže Grad i u opremanju objekta Doma”, kazala je ona.

Kako je istakla, to se uklopilo u reformu Doma omladine koju je nova gradska administracija počela da implementira.

“U narednom periodu otvorićemo vrata za sve mlade ljude, za njihove ideje ali i inkluzivne programe jer nam je želja da uz sve aktivnosti omladinskih organizacija koje će ovdje raditi, otvorimo suvenirnicu i kafeteriju u kojoj će raditi mladi sa razvojnim poteškoćama i tako zajedno sa svojim kolegama učestvovati u svim aktivnostima mladih ljudi u Banjaluci”, istakla je savjetnica Šukalo.

Program BHRI, koji je  počeo u novembru 2017. godine, a završava u oktobru 2021. godine, kako ističe Laura Lungaroti, šeg Misije Međunarodne organizacije za migracije u BiH u centru je imao promjenu za BiH, sa fokusom na mlade ljude.

“Danas smo predstavili neke od ključnih rezultata koje smo postigli tokom ovog perioda, gdje smo upsjeli da obuhvatimo 20.000 mladih, organizujemo različite aktivnosti, stvorimo saradnju sa 134 partnera i da omogućimo mladim ljudima da se bave inovativnim idejama i inicijativama i budu dio različitih projekata”, poručila je ona.

Kako je navela, to je ono što Organizacija radi i što će nastaviti da radi.

“Isto tako, mnogi od ovih organizacija i inicijativa će nastaviti i sami da rade. Ovo je bio projekat gdje smo gradili otvoreno društvo gdje mladi žele da ostanu, umjesto da napuste svoju zajednicu”, zaključila je ona.

Erik Nelson, ambasador SAD u BiH naglasio je da je investicija u mlade ljude najbolja investicija, jer kako je kazao – mladi su ti koji mogu izgraditi bolju budućnost.

“U deficitu su i nada i šansa za mlade ljude, ali ako se okupe na formumima poput ovih to može promijeniti stvari na bolje. A da bi to bila uspješna priča, potrebna je odlučnost mladih uz podršku svih nivoa vlasti i organizacija civilnog društva, a sve sa krajnjim ciljem pružanja podrške mladim ljudima da stvari krenu u boljem pravcu”, rekao je ambasador Nelson.

Ostavite komentar: