Zapuštene površine postaju parkovi

03.01.2019. | 15:32

BANJALUKA – Mještani Lazareva, Rosulja, Ade i Starčevice u toku ove godine bi trebalo da dobiju uređene parkove.

Radi se o planu Grada koji predviđa da se pojedine zelene površine koje su zapuštene ili nemaju drugu namjenu iskoriste upravo za stvaranja oaza zelenila na više lokacija u gradu.

Načelnik Odjeljenja za komunalne poslove Petar Bilčar je rekao da bi u Lazarevu trebao niknuti novi veliki park.

– Riječ je o lokacija između kasarne Kozara i trgovinskog centra u tom naselju. Prije nego što krenemo sa realiazcijom tog plana potrebno je da prođe regualcioni plan za taj dio grada koji će ucrtati na toj lokaciji parkovsku površinu- kazao je Bilčar.

Dodao je da će u ostalim naseljim zapuštena korovišta biti pretvorena u mini parkove.

Kazao je da će u Rosuljama biti uređena zapuštena površina odmah uz park Mladen Stojanović, druga na Adi u ulici Braće Kukrika, a treća pored mini kotlovnice na Starčevici.

– Te površine ćemo iskrčiti, urediti i postaviti potrebni mobilijar kako bi mještani imali prostor za odmor i šetnju, a djeca za igru. Osim toga svi ti novi prostori će ući u naše redovne programe održavanja odnosno, košenja – kazao je Bilčar.

Kada je u pitanju ozelenjavanje grada, Bilčar je najavio da će i u ovoj godini biti zasađeno 1.000 novih sadnica, uključujući i „Aleju maturanata“, koju će saditi svi banjalučki maturanti.

Banjaluka je nedavno dobila i pejzažnog arhitektu Ognjena Šukala čiji zadatak će između ostalog biti planiranje novog i očuvanje postojećeg zelenila.

On smatra da u gradu treba formirati što više parkova ili drugih zelenih površina koje bi se u kontinuitetu bez velikih prekida protezale cijelim gradom.

Vodovod i vrtići

Petar Bilčar je rekao da će ove godine biti uvezani svi krakovi cjevovoda velikog vodovodnog sistema „Crno vrelo“, koje u budućnosti treba da obezbjedi vodosnadbijevanje za 20.000 potrošača sa rubnih dijelova Banjaluke i Prijedora.

– U okviru ovog sistema, najprije će vodu dobiti potrošači koji se snabdijevaju sa Đurića glavice, a potom i oni sa Dedića lokve – rekao je Bilčar.

Kazao je da bi godine trebao biti izgrađen i vrtić „Kolibri“ u Lazarevu, a zajedno sa Razvojnim programom UN-a (UNDP), u planu je i obnova „Ježeve kućice“, najstarijeg gradskog zabavišta koje je trenutno u izuzetno lošem stanju.

 

Izvor:(SrpskaInfo)