Zabrinjavajuće iz Doma zdravlja Banjaluka: Drastično se povećao broj pregleda nakon praznika

08.01.2022. | 16:00

Zbog pogoršane epidemiološke sitaucije koja je nastupila nakon novogodišnjih i božićnih praznika drastično se povećao broj pregleda u svim banjalučkim ambulantama, a posebno u svim ARI i kovid ambulantama, saopšteno je iz Doma zdravlja Banjaluka.

“Obzirom da veliki broj pacijenata, koji su uradili test u akreditovanim laboratorijama, navode i pozitivnu epidemiološku anamnezu, ali i da imaju blaže kliničke simptome (blago povišena temperatura do 38, hunjavica, kihanje, bolovi u mišićima), postupak je sljedeći – akreditovana laboratorija šalje službeno rezultate PCR ili brzog testa Higijensko-epidemiološkoj službi naše Ustanove”, ističu iz Doma zdravlja Banjaluka.

Još dodaju da ćete nakon toga dobiti SMS poruku da ste pozitivni na testiranju na virus korona i da ste u obavezi da pristupite linku, popunite i sačuvate odnosno pošaljete obrazac.

“U obrascu navodite kontakte s kojima živite, kao i kontakte s kojima ste bili u posljednja 48 časa prije pojave simptoma. Samo ovako ste ispoštovali kompletan put prijave i vaši podaci će biti evidentirani u elektronskom kartonu. U radne dane, nakon praznika, kontaktirajte svog porodičnog doktora ili zamjenskim tim da biste dobili dalje instrukcije i riješili administrativne obaveze (potvrde, doznake i slično)”, kazali su iz Doma zdravlja Banjaluka.

Preporuka od strane Doma zdravlja Banjaluka je da ukoliko imate lakšu kliničku sliku da ostanete u kući i izolujete se i uzimate simptomatsku terapiju, konzumirate što više toplih napitaka, vitamin C, vitamin D-3 i cink.

Za povišenu temperaturu možete uzeti ibuprofen ili paracetamol po preporukama za vašu dob. Ukoliko povišena temperatura traje duže od tri dana pozovite vašeg porodičnog doktora ili se javite u kovid ambulantu u naselju Dolac.

Kada je u pitanju kratkoća daha, otežano disanje ili naglo pogoršanje drugih tegoba, preporuka je da se javite u kovid ambulantu, a nakon 20 časova u Službu hitne medicinske pomoći. Savjet je još da antibiotike ne uzimate rutinski i samoinicijativno.

“Umjereno teška i veoma teška klinička slika zahtjevaju pregled i liječenje od strane doktora”, rekli su iz Doma zdravlja Banjaluka.