Za potpun užitak Banjalučana na obali Vrbasa: Staze, klupe i ležaljke “niču” u Srpskim Toplicama

Pješačke staze, klupe, tuševi i ležaljke, samo su neki od sadržaja koji će upotpuniti užitak Banjalučana na obali Vrbasa u naselju Srpske Toplice.

Iz Gradske uprave su istakli da će uređenje obale u ovom dijelu grada usljediti nakon što se završi procedura za dobijanje lokacijskih uslova, koja je u toku. Kako su najavili, u planu je uvođenje raznovrsnog sadržaja, koji će tople ljetnje dane uljepšati Banjalučanima, ali i turistima koji se upute u grad na Vrbasu.

“Hortikulturno uređenje, odnosno uređenje zelene površine, kao i pješačke staze, samo su neki od sadržaja koji očekuju Banjalučane uz obalu Vrbasa u Srpskim Toplicama. Takođe, u planu je postavljanje klupa, česme, mobilnog betonskog stola, stola za stoni tenis, betonskih ležaljki s drvenim oblogama, kabina za presvlačenje, tuševa, montažnog bara i garderobera”, kažu iz Grada.

U najavi je, dodaju, i izgradnja parking prostora, što bi sve posjetioce moglo lišiti stresa oko pronalaska prostora za njihova automobile. Ističu da je uređenje obale u Srpskim Toplicama uvod u mnogo sličnih projekata koji će usljediti u narednom periodu.

“U planu je uređenje mnogih plaža, kao i šetališta uz rijeku Vrbas kako bi građani, ali i turisti mogli da uživaju”, poručuju iz Grada, te dodaju da će uređenje šetališta biti obuhvaćeno nekom drugom fazom.

NEMA PLAŽA

Banjaluka ljeti živi uz Vrbas i mnogi Banjalučani, ali i putnici namjernici, spas od vrućina traže baš na obalama ove rijeke. Međutim, nijedno od kupališta nije registrovano kao plaža.

Još jedan problem je što su analize Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske pokazale da kvalitet vode na banjalučkim kupalištima ne zadovoljava kriterijume ispravnosti, te je utvrđeno da voda u rijeci Vrbas nije za kupanje, saopšteno je ranije iz Gradske uprave.

Uzorci vode su uzeti na pet banjalučkih kupališta na Vrbasu a usljed povećanog bakteriološkog zagađenja nebezbjedno je kupanje na sljedećim lokacijama: „Abacija“, „Sitari“, „Slap“, „Zelena“ i „Borik“, piše Srpskainfo.

Ostavite komentar: